Korlátozások a szülészeten és a gyermekosztályon a Szent Erzsébet Kórházban

Néhány nappal a hivatalos bejelentést megelőzően  – a rendelkezés életbelépése előtt pár órával történt – a világhálón már megjelent, hogy milyen változások lépnek életbe július 24-től a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban, melyek a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, illetve a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt érintik. Mivel sokakat érintő intézkedésekről van szó, azonnal meg is indult a kommentek sora.

Az alábbi két közlemény jelent meg július 24-én a déli órákban a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház honlapján:

Kedves Kismamák és Hozzátartozók!

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya tájékoztatja Önöket, hogy

2023. július 24-től 2023. szeptember 1-ig

hétköznapokon csak nappali ellátást tud biztosítani.

Fontos változás, hogy hétfőtől – csütörtökig 16.00-08.oo óra között, valamint pénteken 16.00 órától hétfőn reggel 8.00 óráig kórházunkban a szülészeti ellátás szünetel, azonban a nőgyógyászati ellátás az intézményünkben továbbra is a megszokott módon működik!

Szülészeti ellátását ügyeleti időben az alábbi intézmények biztosítanak az Önök számára:

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, Kistarcsai Flór Ferenc Kórház.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézethez tartozó települések: Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor.

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézethez, valamint a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházhoz tartozó települések: Szentlőrinckáta, Farmos, Tápióság, Sülysáp, Úri, Pánd, Tóalmás, Kóka, Szentmártonkáta és Tápiószecső.

Hirtelen jelentkező vagy súlyos egészségügyi problémák felmerülése esetén kérjük azonnal hívja a 112-es telefonszámot.

Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük, megértésüket és együttműködésüket előre is nagyon köszönjük.

A bejelentés nagy visszhangot váltott ki, s a közösségi médiában azonnal megkezdődött a kommentelés, az okok, okozók keresése, megnevezése. Sajnos nem egyedülálló az, ami a jászberényi kórházban történt, hiszen korábban a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetben is hasonló intézkedést vezettek be. Ott március 1-jétől lépett életbe, hogy csak hétfő reggel 8 órától péntek délután 16 óráig fogadják az érkezőket a szülészeti és a csecsemő- és gyermekosztályon. Továbbá a szülések is csak ebben az időszakban biztosítottak.

Az intézkedéssel kapcsolat Facebook oldalán Jászberény polgármestere, Budai Lóránt az alábbiakat tette közzé:

A jászsági családok semmiben sem szenvedhetnek hátrányt!

A mai naptól hivatalos, amit eddig csak sejtettünk. Reggel óta sokan értesültünk arról, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztálya, valamint a szülészet július 24-től szeptember 1-ig csak hétköznapokon és csak 8-16 óra között tud ellátást nyújtani.

Talán enyhe kifejezés részemről, ha azt mondom, hogy ez a helyzet, mind Jászberényre, mind az egész Jászságra nézve egyszerűen méltatlan! A Jászság fővárosának polgármestereként nem hagyhatom, hogy a családok ilyen hátrányt szenvedjenek, ezért haladéktalanul levélben fordulok az illetékesekhez.

Az eszközeim ugyan korlátozottak, de mindent el fogok követni annak érdekében, hogy ezt az állapotot minél hamarabb felszámoljam. Egyúttal arra kérem tisztelettel a térség országgyűlési képviselőjét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a kormánynál.

Az ügyben telefonon kerestük meg Pócs Jánost, régiónk országgyűlési képviselőjét, aki a következőket nyilatkozta:

 – A folyamatot három hete, a felmondások idejétől ismerem. Az ügyben meghallgatást kértem Pintér Sándor miniszter úrtól, akihez az egészségügy is tartozik. Czerván György képviselőtársammal együtt megyek majd a miniszterhez, aki minden, az üggyel kapcsolatos anyagot bekért és meg is kapott. A miniszter úr hamarosan fogad is bennünket. Azt tudom ígérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül, akár egy hónapon belül is az eredeti állapotot a kórházban vissza kell állítani, és vissza is állítjuk.

Pócs János zárásként hozzátette, mindenütt azt képviseli, hogy Jászberény nem lehet Szolnok kistestvére.

Természetesen, ha újabb fejlemények lesznek az ügyben, azokról folyamatosan beszámolunk majd.

 

 

Vélemény, hozzászólás?