Ismét nagy siker volt: III. Vittorio Jano Olaszautós és Veteránjármű Találkozó

Az veterán autók és motorok kedvelői már izgatottan várták július 15-ét, amikor már a harmadik alkalommal rendezték meg városunkban, a Margit-szigeten, a Vittorio Jano Jótékonysági Emléktalálkozót, melyen többnyire olasz, de más járműgyártók gépjárművei is megtekinthetőek voltak.

A szolnoki központtal rendelkező Associazione Scuderia Ungherese Magyar Istálló Olaszautós Egyesület 2019-ben alakult. Az alapítók elhivatott olaszautó, leginkább Alfa Romeo tulajdonosok, egyben barátok is. Közösségük alapértékei az autók iránti rajongás, egymás és az autós kultúra szeretete és a laza, örömteli, „olaszos” életérzés határozza meg. Két évvel ezelőtt nagy megtiszteltetés érte az egyesületet, hiszen az FCA (Stellantis) és az Alfa Romeo Heritage hivatalosan is elismerte a munkájukat és felvette őket az anyacég által elismert magyar klubok sorában. Az egyesület elnöke Krizsán Zoltán.

Jászberényben 2021-ben jelent meg első alkalommal az egyesület, amikor a Margit-szigeten megrendezték az I. Vittorio Jano Olaszautós és Veteránjármű Találkozót. A rendezvény értékét az is növelte, hogy jókékonykodással is összekapcsolták. A jászberényi EGYMI fogyatékkal élő gyermekeinek támogatását is célul tűzték ki, s az első alkalommal közel fél millió forintot sikerült gyűjteniük. A második évben (2022-ben) már 740 ezer forintot adhattak át az iskola számára. Idén pedig ezt is felülmúlták, de menjünk sorjában.

– Az idei évben mintegy 90 autó és motorkerékpár jött össze a Margit-szigeten. Lehettünk volna többen is, de néhányan jelezték, hogy nyaralás és más elfoglaltságok miatt ezúttal nem tudnak Jászberénybe jönni. A becsületkassza idén is jól működött, de a 862 ezer forint, ami itt összegyűlt, még nőhet a következő napokban. Többen is jelezték, hogy nem tudtak ugyan eljönni, de utalni fognak támogatást a megadott számlára – mondta érdeklődésünkre a főszervező Krizsán Zoltán.

Az egyesület elnökétől azt is megtudtuk, hogy négy kategóriában díjazták az autókat és motorokat, s egy különdíjat is átadtak. Az egyedi díjakat a törökszentmiklósi keramikus, Mizsei Ibolya tervezte és készítette el.

– A legkülönlegesebb, legértékesebb autó a sziget legmagasabb pontján volt megtekinthető. Ez egy 69-es Ferrari 365 GT, melynek értéke a 150-200 ezer eurót is meghaladja. A legszebb olasz veterán autó egy Alfa SUD lett. A legszebb modern olasz autó díjat egy Alfa Romeo 255-ös kapta. A legszebb veterán autónak a zsűri egy Opel Mantát választott, míg a legszebb veterán motorkerékpár egy Pannónia lett. A különdíjat pedig egy Kawasaki GPZ 750-es kapta – mondta Krizsán Zoltán, aki méltán lehetett elégedett a nap végén, hiszen sokan tekintették meg a Margit-szigeten rendezvényüket.

Az egyesület elnöke azt is leárulta, hogy nagy örömmel jönnek minden évben Jászberénybe. Jövőre tovább szeretnék szélesíteni a jármű felhozatalt, s még színesebbé tenni rendezvényüket, melynek bevételével továbbra is a jászberényi EGYMI-t kívánják támogatni.

A felnőttek és a gyermekek is nagy érdeklődéssel tekintették meg az autó- és motorcsodákat a nap során. Többször elhangzott a szigeten, hogy „egykoron nekem is ilyen autóm volt”. Például, amikor az úgynevezett „bogárhátút” (Volkswagent) megtekintették. Az ifjak számára pedig a Dream Team jóvoltából volt arcfestés és csillámtetkó, s a játszótér is népszerű volt. Ahogy az az egykori tűzoltóautó is, amely igazi kuriózumként fogadta a látogatókat a sziget bejáratánál.

Eredményes és szép nap volt ez a Margit-szigeten július 15-én, szombaton,  Sokak nevében mondhatom, hogy már várjuk a jövő évi folytatást.

Vélemény, hozzászólás?