Dobogós helyek Selmecbányán

Szlovákiában, Selmecbányán, szeptember első szombatján, a harmadik alkalommal rendezett terep futóversenyen, a Jászberényi Futók csapatának tagjai, valamennyien, dobogós helyezéseket értek el.

A hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbánya (Banská Štiavnica), a Világörökség része, az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa volt. Gyönyörű, békebeli hangulatot árasztó óvárosának terei, épületei, a domboldalakon kanyargó utcácskái, impozáns kálváriája, festői szépségű.

A III. Selmeci Terep Maraton versenyen maraton, félmaraton és 10,5 km-es versenyszámokban lehetett indulni, a völgykatlanban található városka sporttelepéről. Az igen változatos terepen kialakított 10,5 km-es futóútvonal kellően próbára tette a szlovák és magyar versenyzőket. Már a rajtot követően meg kellett mászni a mezőnynek, a város fölött magasodó kálváriát, aztán még egyszer, vagy éppen négyszer annak arányában, ki mekkora távra nevezett. A Selmeci – hegység sziklás kaptatói, meredek erdei ösvényei, füves lejtői változatos terepet kínáltak a megmérettetésre, de a belváros múltszázadi fenséges miliőjében, a macskaköves főutcán is végig haladt a futókör.

A Jászberényi Futók versenyzői remekül szerepeltek ezen a látványos és szépséges, de ugyan akkor nagyon nehéz pályán, amit mindannyian sikeresen teljesítettek, ezt elért eredményeik is mutatják.  A terep maratonon csak abszolút értékelés volt, nemenként minden távon, ami tovább emeli a dobogós helyeik értékét.

A III. Selmecbányai Terep Maraton, fél maraton versenyszámában a nőknél Nagy-Vargáné Fazekas Éva, második helyezést, ugyanezen a távon, a férfiak mezőnyében Demeter Gábor bronzérmet szerzett. A 10,5 km-es versenyszámban, Lakatos – Demeter Mónika, taktikus versenyzéssel, a női mezőnyt maga mögé utasítva, a dobogó legfelső fokára állhatott.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?