Feljelentés tett a Fidesz Frakció a Malom-projekt ügyében

Sajtótájékoztatót tartott, november 22-én hétfőn, a Fidesz Frakció négy tagja, a Malom-projekt ügyében, ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés miatt tett feljelentés kapcsán, melyet a Legfőbb Ügyészségnek küldtek el. 

– A Fidesz Frakció mind a hét képviselő tagja aláírta a feljelentést. Azért történt ez, mert a 800 millió forint pályázati pénzt és kamatait vissza kell fizetni, s egyéb károkozás is történik, hiszen folyamatosan romlik az épület állaga, és nincs folytatása a beruházásnak. A feljelentésben leírtuk, hogy mit tudunk a Malom-projektről. Természetesen nem mindent, hiszen nem minden anyagot kaptunk meg ezzel kapcsolatban. Kérjük, hogy igazságügyi szakértőt is rendeljenek ki, aki felülvizsgálja a város által készített anyagokat, melyeket a peres eljárásban használnak – kezdte a sajtótájékoztatót Tamás Zoltán frakcióvezető, aki azt is elmondta, hogy kérik az ügyészséget, hogy tekintsen el a megyei főügyészség és rendőrség kijelölésétől az ügyben, személyi összeférhetetlenség, rokoni kapcsolat miatt.

– Mi úgy gondoljuk, hogy egyértelműen kár érte Jászberény városát. Ez a kár akkor vált számunkra teljes mértékben igazolhatóvá, amikor megérkezett az irányító hatóság döntése a 800 millió forintos uniós támogatás visszavonásáról, visszafizetéséről. Ez olyan mértékű kár, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa. Emellett elmenni nem lehet, itt a felelőst, a felelősöket meg kell találni. Összetett és bonyolult a történet, s azt várjuk a vizsgálattól, hogy nevén nevezik majd a felelősöket – mondta Szabó Tamás.

Bohárné Bathó Rozália arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati törvény előírja, ha a képviselő tudomást szerez károkozásról, akkor azt mindenképpen jeleznie kell a megfelelő szakhatóság felé. Ebben az ügyben is a bíróság majd eldönti, hogy ki a felelős a károkozásért.

– Mi nem látunk tisztán a Malom-projekt ügyében. Nem kaptunk meg minden információt ezzel kapcsoltba, s ezért  indítottuk el ezt a folyamatot. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a szerződés felmondása előtt történt-e kockázatelemzés. Számoltak-e azzal, hogy a 800 milliós pályázati pénzt visszafizettetik a várossal. Készült egy szakértői vélemény, amit mi csak késve kaptunk meg, míg a PM határozatát a 800 milliós visszafizetésről, nem is ismerjük. Azt mondta a polgármester, hogy ez titkosításra került, pedig ezekre az információkra szükségünk lenne, hogy pontosabb képet kapjunk az ügyről.

– Vannak, akik párhuzamot kívánnak vonni a Dalkia-ügy és a Malom-projekt ügye között. Mi a különbség ezek között? – tette fel a kérdést a JtTV tudósítója.

– Az elsődleges és legnagyobb különbség, hogy a Dalia esetében testületi döntés született. Ott nem pályázatról volt szó, hanem egy előnytelen szerződést szerettünk volna megszüntetni. Az önkormányzatnak évente többszáz milliót kellett kiegészítésként kifizetnie a szolgáltatónak. Azaz ez pusztán egy rossz konstrukció megszüntetésére irányult – mondta Tamás Zoltán.

– A Dalkia-ügy kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy az egészen az Ítélőtábláig elment. Másfelől pedig az egyeztetés minden elemét kihasználtuk ahhoz, hogy megpróbáljuk azt a kérdést nem jogi úton kezelni. A Dalkiában viszont erre semmi hajlandóság nem volt. A Malom-projekt ügyében pedig éppen ezt hiányoljuk. Igaz csak nagyon kevés dokumentumot ismerünk ennek kapcsán. Nem tudjuk, hogy milyen rendező szándékú egyeztetések történtek az ügyben. Azt se felejtsük el, hogy a Dalki ügy terhét az állam átvállalta – mondta Szabó Tamás.

Bódis Béla még megjegyezte, hogy a város adóbevétele évi kb. 3 milliárd forint, s ha vissza kell fizetni a 800 millió forintot és az egyéb költségeket, kamatokat, akkor láthatóan sokkal kevesebb jut majd az utakra, a fejlesztésekre, a civil szervezetek támogatására. Nem beszélve arról, hogy Malom-projektet valamiből be is kellene fejezni.

Vélemény, hozzászólás?