Dr. Besenyi Orsolya polgármesterjelölt meghirdette választási programját

A Szatmári Szállodában, január 4-én, szerdán délután hirdette meg választási programját a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, dr. Besenyi Orsolya. A sajtótájékoztatón jelen voltak a pártcsalád körzetekben induló képviselői, s bemutatták a Hajrá Jászberény című kiadványt is, melyet a napokban minden jászberényi háztartásba eljuttatnak.

– Amikor először a média elé álltunk, még nem volt kész a választási programunk. Azt ígértük, hogy megkérdezzük a jászberényieket, hogy ők mit szeretnének, s véleményük ismeretében állítjuk össze programunkat. Az elmúlt két hónapban több ezer embert megkerestünk, s az általuk elmondottak alapján készült el az a program, melyet most bemutatok Önöknek – mondta bevezetőjében dr. Besenyi Orsolya, aki tiszta, átlátható és határozott városvezetést ígért, amely során minden jászberényi embert egyformán fog, fognak képviselni. Mint mondta, 10 pontban foglalták össze programjukat.

  1. Új közlekedési koncepció kell

– Miután elkészült az elkerülő út kiemelt kormányzati támogatással, most van itt az alkalom, hogy új közlekedési koncepciót alakítson ki a város. Ennek része a Szabadság téri körforgalom megépítése, amelyre már kész tervek vannak. Továbbá nagy figyelmet fordítanak majd a további, problémás kereszteződések helyzetének megoldására. Meghatározzák a lakóutakat és a gyűjtőutakat, s azt vállalják, hogy évente 8-10 lakóutat felújítanak. Ennek során nem csak a városközpontra koncentrálnak, hanem a város külső részeire, így Portelekre is.

  1. Város szíve program

– Elkészült a Conselve park, a Zagyvaparti sétány, a Promenád, de a kettő közötti rész kimaradt. Mi úgy gondoltuk, hogy ezen a részen egy sétálóutcát alakítanánk ki, amely így valódi közösségi térré alakulna át. Itt kereskedelmi egységek, turisztikai központ is kialakításra kerülne, s így ott valói, pezsgő élet valósulhatna meg. Természetesen sok fával, szökőkúttal képzeljük el a város központjának átalakítását.

  1. Zöld Jászberényt akarunk

– Ez sok mindent takar, részben a faültetési programunkat is. Ez Sárközy Csabáné Béres Krisztina képviselőjelöltünk segítségével már el is kezdődött. A 10 millió fa program keretében 700 fát nyertünk, s ezek ültetése már elkezdődött. Holnap is megyünk fát ültetni Portelekre. Ha belegondolunk, 700 fa egy kisebb erdő.

  1. Termálvíz készlet használata

– Jászberény alatt egy hatalmas termálvízkészlet van. A mai energiaválság is arra ösztönöz bennünket, hogy ezt használjuk. Fontos az energiafüggőségünk megszüntetése, valamint az, hogy minél kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjunk. A geotermikus energiát kétféleképpen tudjuk használni: direkt formában középületek, lakóépületek fűtésére, ahogy az történik már jónéhány magyar településen, illetve egy geotermikus minierőmű építése is sokat segíthetne. Utóbbi esetében a gőzt kétszer is fel tudnánk használni: egyrészt áramot fejleszthetünk, másrészt fűteni is tudnánk. Itt említeném meg a szemétkezelési problémákat is, melyeket nagyon sokan jeleztek a beszélgetések során. A város számos pontján új kukákat, szemeteseket kell kirakni, s a külterületeken meg kell szüntetni az illegális lerakókat.

  1. Közbiztonság

– Fontos, hogy növeljük az emberek közbiztonság érzetét. Erre háromféle tervünk is van. Egyrészt a közterületfelügyeletet kell fejleszteni, másrészt a polgárőrséget meg kell alakítani Jászberényben, s ki kell alakítani egy jól működő kamerarendszert is. A Jászság összes településén van polgárőrség, csak Jászberényben nincs. Felvesszük a kapcsolatot az Országos Polgárőr Szövetséggel és megszervezzük városunkban is a polgárőrséget. A kamerarendszert a város belső és külső területén is szükséges a kamerarendszer kiépítése. Ám ez nem elég, szükséges hozzá egy 24 órás felügyeleti rendszer, hogy legyen egy azonnali beavatkozási lehetőség is, ha valahol valami rendellenesség tapasztalható. 6. Kiemelt figyelem az idősekre Egy idősödő társadalomban élünk, s ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Sokszor találkozom a kórházban olyan esettel, amikor egy idős ember beteg lesz, s a családjuk számára nagy teher – ha egyáltalán tudják vállalni – az ellátásuk. Erre a kérdésre is megoldást találunk. Felkaroljuk az egyedülálló idős embereket.

  1. Új koncepció a kultúra és a sport területére

– A sport területén támogatni fogjuk nemcsak a tömegsportot, ami az egészségnevelést szolgálja, hanem ugyanígy a gyermeksportot is. Támogatni kell azt is, aki csak mozogni szeretne, s azt is, aki élsportolóvá szeretne válni. Utóbbi nem egy-két év alatt történik, s ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A kultúra területén a Margit-sziget és a Szabadtéri Színpad adta lehetőségeket jobban szeretnénk kihasználni. Olyan programokat fogunk Jászberénybe hozni, amely széles körben, minden társadalmi rétegnek szórakozási lehetőséget biztosít. Ne kelljen elmenni senkinek Budapestre, Szolnokra, Gyöngyösre utazni, ha egy jó koncerten szeretne részt venni. Legyen meg ennek a lehetősége Jászberényben is.

  1. Fontosak a civil közösségek

– Nagyon sok olyan civil közösség van a városban, akikre büszkék lehetünk. Ilyenek például az énekkarok, a hagyományőrzők, illetve a városvédők, de vannak egészségmegőrző közösségeink is (Asztma Klub, Rákbetegek Klubja). Ezeket a civil közösségeket segíteni, támogatni kell, mert minél több civil szervezet működik a városban, annál pezsgőbbé lehet tenni az itteni életet.

  1. Gazdasági Tanácsadó Testület létrehozása

– Nagyon sok gazdasági szakemberrel beszélgettem erről, s ők is támogatják ezt az elképzelésünket. A város számára jó és fontos, hogy gazdasági szakemberek is segítsék a döntéseket. Itt kell megjegyeznem, hogy a cégeket ösztönöznünk kell a megújuló energia használatára.

  1. A Malom-projekt

– Már három éve ott áll ez a befejezésre váró beruházás. Valójában már tudjuk a megoldást, hiszen a megyei önkormányzat segítségével megvalósítható, hogy ott a zeneiskola méltó körülmények között kerüljön elhelyezésre, s egy valódi kulturális fellegvára legyen a városnak. Itt képzőművészeti központ is helyet kap majd.

  1. Testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése

– Elsősorban a gyermekek nyelvtanulása kapcsán szeretnénk a testvérvárosi kapcsolatokat fejleszteni. Vechtában szeretnénk létrehozni egy jászberényi kollégiumot, ahol a mi gyermekeink tölthetnének el egy-két hetet vagy hosszabb időszakot is, hogy az ottani iskolába járva minél jobban elsajátítsák a német nyelvet. Cserébe természetesen mi is fogadnánk vechtai gyerekeket. Az Európai Unióban vagyunk, s nagyon fontos, hogy idegen nyelveken is beszéljenek fiataljaink. Ugyanilyen elven egy angol nyelvterületi várost és iskolát is fogunk keresni.

Mindent meg foguk tenni azért, hogy békességben, zölden, új lendülettel, új várost tudjunk fejleszteni mondta zárszóként a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelölt.

Szántai Tibor

Vélemény, hozzászólás?