Közel félmilliós adományt gyűjtöttek a veteránautósok

Szombaton városunkban, a Margit-szigeten rendezték meg az I. Vittorio Jano Jótékonysági Olaszautós és Veteránjármű Emléktalálkozót, melynek bevételét a Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola számára ajánlották fel a szervezők.

A Magyar Istálló Olaszautós Egyesület volt a főszervezője annak a jótékonysági rendezvénynek, melyen autócsodákat tekinthettek meg az érdeklődők szombaton Jászberényben, a Margit-szigeten. Az eseményről a legilletékesebbet, Krizsán Zoltánt, az egyesület elnökét kérdeztem.

Mit érdemes tudni erről a rendezvényről?

Az I. Vittorio Jano Emléktalálkozó jótékonysági rendezvény, melynek a kedvezményezettje a jászberényi speciális iskola. Veterán autóknak és motoroknak, valamint modern autóknak rendezünk szépségversenyt, főzünk, becsületkasszánk is van, s ezeket a bevételeket ajánljuk fel az iskola részére. A nevezési díj minimuma 2 000 forint, de mindenki maga dönti el, hogy ennél kíván-e többet fizetni, hiszen azzal az adomány nagyságát növeli. A keramikus művész Mile Ibolya nagyon szép díjakat készített anyagárban, s ezzel ő is támogatta az eseményt. Mi nonprofit egyesület vagyunk, azaz nem dúskálunk az anyagiakban, de természetesen a költségek nagy részét mi álltuk.

Miért éppen Jászberényt választották arra, hogy itt rendezzék meg az I. Vittorio Jano Emléktalálkozót?

Nagy régóta jó a kapcsolatom Jászberény városával, ahol korábban nagyon sok időt töltöttem, mivel magam is jász gyerek vagyok (jászládányi). Személyes régi ismerősöm, jóbarátom Budai Lóránt polgármester úr. Egyszer egy baráti vacsora keretén belül jött az ötlet, hogy Jászberénybe jöjjünk, mivel rendezvényünknek helyet kerestünk. Az egyesületünk szolnoki bejegyzésű, de országos szervezet. Szerettünk volna egy olyan helyet találni magunknak, ahol reményeink szerint rendszeresen fel tudunk vonulni, tudunk rendezvényt tartani és van lehetőségünk jótékonykodni is. Egyesületünk ugyanis nagyon nagy hangsúlyt fektet a közösségi értékekre, illetve a közösség erejére. Ez egy élhető méretű város, nagyon kedves emberekkel és a jelenlegi helyzetben úgy gondoltuk, hogy a pandémia okozta űrt rendezvényünkkel is kitöltjük. Ezért esett a választás Jászberényre.

Milyen különleges autók láthatók a Margit-szigeten?

Egy negyedórája nyitottuk meg a találkozót hivatalosan, s még most is érkeznek az autók. Vannak nagyon különleges járművek. Van itt egy szürke Lancia HPE, mellette egy gyönyörű 850 Fiat Cupe, amely szintén egyedülálló a felhozatalban. A piros Alfa Romeo GTW 1978-ból korának csúcsmodellje volt, s nagyon nagy ritkaság. Talán ha 10 db van belőle Magyarországon. Van itt egy 168-as Alfa Romeo, egy GTW Alfa Romeo 2,8 literes motorral, s a piros Maserati is csodaszép. Az adácsi egyesület például gyönyörű motorkerékpárokat hozott el Jászberénybe, van itt egy hatalmas Limousine is.

Ez az I. Vittori Jano Emléktalálkozó, s a rendezvény címéből gondolom, hogy lesz második, harmadik és sokadik is.

Szándékaink szerint rendszeressé szeretnénk tenni a találkozót, s minden évben meg akarjuk rendezni.

Akár úgy is, hogy visszatérnek Jászberénybe?

Igen, ez a célunk.

Krizsán Zoltántól azt is megtudtam, hogy az egyesületüket 2019-ben egy baráti társaság tagjai hozták létre 10 fővel. Két év alatt közel megháromszorozták a taglétszámot, s jelenleg 29 bejegyzett tagunk van.

Remek program volt szombaton Jászberényben a családoknak ez a rendezvény. A látvány mellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a sütivásár, a nevezési díjak és az ebéd becsületkasszája összességében közel fél millió forintot hozott össze. Az összegyűlt 466 ezer forintot Gulyásné Rácz Gyöngyike, az intézmény gyógypedagógusa vehette át.

Szép és eredményes nap volt, amelyért a szervezőknek jár a köszönet, s reméljük egy újabb hagyományt teremtenek városunkban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?