Csíramálé, a paraszti konyha süteménye

A csíramálé nem más, mint csírázott gabonából készült édes lepény, amit évszázadok óta készítettek őseink. A csodálatos táplálékot, Az arany ember című regényében Jókai is megemlíti – “fenséges, mézédes csíramálé” – és képzeljék, bárki hozzájuthat a finomsághoz városunk piacán is.

Valamikor kisiskolásként, osztálytársakkal, egyikünk nagymamájánál vendégeskedtünk, aki máléval traktált bennünket. Lágy volt és édes, élmény maradt íze, elmémbe vésődött színe. Évek múlva, a multik személytelen világa helyet, az emberközeli vásárlás helyeit keresve, egy piaci portya alkalmával kockára szeletelt, dobozokba adagolt süteményekre leltem. Az aranybarna színe volt ismerős, a doboz címkéjén ez állt: csíramálé. Ekkor találtam rá újra a népi nyalánkságra és lettem állandó vevője, azóta is amikor a piacon járok.

Később, a fenséges csíramálé készítője, Birgésné Kati kistermelő elmesélte: már kislány korában elleste a málé készítésének fortélyait az apai nagymamától, aki sokszor készítette a ragacsos édességet. Amikor átvette szülei gazdaságát többen biztatták, hogy a parasztkonyha ezt a süteményét ne csak a családnak készítse, hanem eladásra is. Megpróbálkozott kereskedelmi mennyiség előállításával és döntését nem bánta meg. Hetente akár tíz tepsivel is süt, amiből száznál több szeletet csomagol, melyek hamar vevőre találnak a piacon. A nagymama egykori receptje szerint, a búzát egy estén át áztatja, másnap kerül a csíráztatóedénybe, ahol napokig locsolgatni kell, hogy kifejlődjék az élet. A szinte tüskés sündisznóként csírába szökkenő búzaszemeket ledarálja, a levet bekavarja lisztel és az így kapott masszát süti ki, aztán mihelyt kihűlt szeleteli.

A mézédes csíramálé egészséges étek sőt, szervezetünk számára fontos tápanyagok forrása, igazi vitaminbomba. Azért imádják annyian, mert édes, viszont nincs benne egy gramm hozzáadott cukrot sem, ami azért lehetséges, mert a gabonában lévő keményítő a sütéskor szőlőcukorrá és malátacukorrá alakul át. Nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, állományjavítót, színezőt, aromát vagy tartósítószert, viszont vasat, kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, B1 – B6, folsavat és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint, igen. Tehát a csíramálénak is értékes szerepe lehet a táplálkozásunkban, hiszen könnyen emészthető, ezáltal salaktalanítja a szervezetet, aminek ha nem kell nap, mint nap megküzdeni a méreganyagokkal, akkor az immunitásunk erősödni fog!

Végigolvasva e sorokat, talán nemsokára, vasárnapi ebéd utáni desszertnek akár egy kocka csíramálé is kerülhet az asztalra, ezért aztán keresse a piaccsarnokban a csíramálé feliratot.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?