Húsvéti teve-bébi

A jászberényi állatkert ismét csatlakozott a Föld napja eseményéhez melynek jegyében vasárnap interaktív programokkal vártak kicsiket és nagyokat.

Nemzetközileg a 48., míg Magyarországon 28. alkalommal szerveztek programokat a Földért április 22-én. Ez a nap hivatott felhívni a figyelmet a környezetszennyezés ártalmaira, a fenntartható életmód követésére. Most először nemzetközi szavazásra bocsátották a legégetőbb problémákról való megemlékezést, azt hogy mi legyen a Föld napja kiemelt témája. A biológiai diverzitás megőrzése, az extrém időjárás, illetve a mindent elborító műanyag problematikája vetődött fel témajavaslatként, melyekből az utóbbira szavaztak legtöbben. Így a 2018 évi Föld napja a „Műanyagmentes világ” eléréséért kampányolt.

A műanyag jelenléte az állatkertben is okozhat gondot. Nem véletlenül írják ki az állateledel automatákra, hogy az állatoknak szánt ennivalót csakis papírzacskóból adják kedvenceiknek, hiszen a műanyag lenyelése akár az állat életébe is kerülhet. A vasárnapi látogatók remény szerint helyesen cselekedtek és vigyáztak az állatok egészségére. Cserébe érdekes programokkal készültek az intézmény dolgozói. A bejáratnál mindenki kapott egy kérdéssort, illetve feladatokat tartalmazó nyomtatványt, amit kitöltve hasznos információk mellett apró ajándékokkal is gazdagodtak a vállalkozó kedvűek. Ahhoz persze, hogy átvegyék megérdemelt jutalmukat, több megmérettetésen is részt kellett venniük. Többek között át kellett esni bátorságpróbákon, amelyekbe vérmérséklet szerint csótányok, kukacok, lárvák vagy egerek érintése is bele tartozott. Az éjszakai állatok házába való belépéshez is le kellett gyűrni a félelmet, mely néhány kicsinek vagy esetleg rovaroktól, rágcsálóktól viszolygó felnőttnek is kihívás volt. A látványetetések már sokkal biztonságosabbnak tűntek és a gondozók számtalan vicces vagy meglepő állati szokásra is felhívták a figyelmet. A helyes megoldásokért végig kellett járni az állatkert ösvényeit, és nem ártott tanulmányozni az ismeretterjesztő táblákat sem. A pecsételő pontoknál önkéntesek várták a látogatókat, akik felkészülten válaszoltak minden felmerülő kérdésre, és a bizonytalankodókat rávezették a helyes megoldásra, például az emutojás színével kapcsolatban.

Komondi Ildikó, az állatkert munkatársa elmondta, hogy lelkesen készültek erre a napra és remélik, hogy a látogatóknak is örömet tudtak okozni a programokkal. Talán a kellemes időjárásnak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben már nagy forgalom volt az intézményben és beszélgetésünk idején – a déli órákban – már közel ötszáz látogatót regisztráltak. Leginkább kisgyermekes családok voltak a program résztvevői, amelyre érdemes volt több órát rászánni. Az interaktív feladatok megoldásán túl felhívta a figyelmet a teve bébi meglátogatására is, akit a „húsvéti nyuszi hozott”.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?