Készül városunkban a Roomli, a kreatív pont

A Stimulart projekt résztvevői április 13-án elsősorban a szeptemberben nyíló Roomli kreatív pontot érintően találkoztak a Városházán. A jászsági alkotók boltja és kiállítótér jelenlegi állapotáról, a projektben zajló feladatokról és tervekről dr. Földi Zsuzsa, szakmai koordinátor és Gál-Dobos Beáta kulturális szakértő számoltak be lapunknak.

Elöljáróban dr. Földi Zsuzsa elmondta, a nemzetközi projekt partnerségében résztvevő városok közül a jászberényi terv megvalósítása áll a célhoz legközelebb. Mindemellett, bár a járványhelyzet nagyon megnehezítette a kapcsolattartást a külföldi partnerekkel, a helyiek rengeteget tanultak a kulturális és kreatív gazdaság nemzetközi jó gyakorlataiból. Zsuzsától megtudtuk, hogy valamennyi partnerváros adottságainak megfelelő és fejlesztési terveiben (CCI stratégia) szereplő innovatív megoldásokat próbál ki a Stimulartban. Érdekes, hogy a városok milyen színes és széles palettán értelmezik a feladatot. Míg Jászberényben a Roomli a helyi hagyományokon alapuló kreativitás piaci lehetőségeit helyezi előtérbe, addig a németországi Amberg sokkal inkább az ipari termelőágazatok kreatív tartalmainak fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Naumburg a leromlott állapotú belvárosát újítja meg a kulturális kreatív tevékenységekkel, míg az olasz Vittorio Veneto egy tesztközponttal lehetőséget biztosít kreatív termékek nagy költségigényű tesztelésére és a prototípusok előállítására, segítve a kreatív kisvállalkozókat pl. a divatiparban. A szlovén partner (Kamnik) a volt ipari területeit alakítja át kulturális és kreatív tartalmú létesítményekké.

A kreatív boltról, amely immár hivatalosan is a Roomli nevet viseli, Gál-Dobos Beáta beszélt. A Déryné Rendezvényház földszintjén otthonra talált helyiségnek elkészült a belső kialakítása. A mostani találkozón a résztvevők szem és fültanúi lehettek a belső dizájn látványterveinek, az arculati tervnek, amelyeket egy közös gondolkodás mentén Bartos Kinga és Sisa Balázs készítettek. A stílus alapja egy ma divatos ipari dizájn irányzat, amely előszeretettel használja a fát, a fémet és a tégla is szerepel a felületi anyagok között. A tervek szerint indusztriál hatása és látványa lesz a környezetnek, amiben egyúttal meghatározó elem a Jászság hagyománya és történelmisége is. A jászsági szűcshímzésekből kiválasztott motívummal lesz kerek egész ez a modern, ugyanakkor a hagyományokat is magában foglaló megjelenése a Roomlinak és a hozzá kapcsolódó arculatnak. A stílus ilyen formán remekül visszatükrözi azt a gondolatiságot, amelyet a kreatív pont megfogalmaz. Ennek értelmében A Roomli azokat a tárgyakat, alkotásokat vagy szolgáltatást, amelyek akár már több éve léteznek körülöttünk olyan formában kelti új életre, ami a mai ember számára könnyen és szívesen befogadható. A boltban és a hozzá kapcsolódó webáruházban megjelenő termékek szellemisége megpróbálja pozitív irányban átformálni a fogyasztók kulturális szokásait. A térkialakítás is többfunkciós. A vevő a vásárlás mellett, akár közös alkotásban, tanácsadásban, partneri kapcsolatok felkutatásában is részt vehet. Workshopok, prezentációk, kisebb előadások megtartására, tárlatok, előadások megrendezésére is alkalmas az összesen hetven négyzetméternyi tér. A bútorzat az éppen aktuális funkcióhoz igazítva mobilizálható lesz.

A kreatív ponthoz kapcsolódóan nem csupán tárgyak, de szolgáltatások is megjelennek. Az elképzelések szerint a Roomli tevékenységével bekapcsolódik a különböző városi programokba és saját fesztivált is létre fog hozni. Mindemellett egy olyan partneri kapcsolatot kíván életre hívni a vevő és az alkotó között, amely esetleg kiterjed a Jászság egészére, önkormányzatokra, gazdasági szereplőkre. Az online tér egy országos, sőt nemzetközi kitekintésre is lehetőséget nyújt.

Elhangzott továbbá, hogy a keddi megbeszélésen az eddigi eredményeket foglalták össze. A bolthoz készült egy üzleti terv, ami áttekinti a célközönséget, a tevékenységi kört, a marketing eszközöket, és természetesen a pénzügyi tervet. Leginkább ezekről és a készülő webáruházról tárgyaltak a megbeszélés résztvevői a várható beszállítói kör felvázolása mellett. Ez utóbbinak már él egy konkrét folyamata, ugyanis a napokban megjelenő hirdetmény a Jászságban élő kreatív vállalkozásokat, alkotókat kéri fel a beszállítói körhöz való csatlakozásra. Regisztrációt követően májusban személyes tájékoztató keretében az érdeklődők megismerhetik a csatlakozás feltételeit. A továbbiakban termékportfólió alapján a bolt menedzsmentje előre felállított ismérvek alapján eldönti kik illenek bele a bolt koncepciójába. A bent maradók egy ingyenes képzésen vesznek részt, ahol vállalkozói és marketing ismereteket sajátíthatnak el. Ez a kör nem lezárt, periódusonként újabb jászsági csatlakozókat várnak majd az üzlethez, akik  valamilyen egyedi ötlettől vezérelt, kis szériás terméket állítanak elő.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?