A búza aratása, értékesítése, minősítése és a tárolás gondjai

Eljött a gabonatermelők legfontosabb ideje, az aratás, majd a búza értékesítése vagy tárolása. Nem mindegy a lakosságnak, hogy a kenyérgabona milyen minőségben és áron válik lisztté majd kenyérré, péksüteménnyé meg cukrászati termékké. Az idei terméskilátások az aratás kezdetéig az aszályon kívül nem okoztak különösebb problémát.

Nézzük a búza problémakörének néhány fontos állomását a teljesség igénye nélkül. Ha a termelőknek van szállítási szerződése a tárolókkal (malom, exportőr), szóval felvásárlókkal, ezeknek még lehetnek speciális kívánságaik is. A búza vonatkozásában is van egy magyar szabvány (MSZ 6383). Van élelmezési, takarmányozási és durumbúza. Minden olyan búza, ami megfelelően tisztított és szabványelőírásainak megfelel, élelmezési búza, ezen belül minőség szerint van javító és malmi búza, a lisztet vásárlóknak pedig legfontosabb a vételár és a sütőipari érték, amit műszerekkel határoznak meg, végül is főként ettől a mutatótól és a pékektől függ, hogy milyen finom kenyér kerül az üzletekbe. Azt a búzát pedig, amit takarmányozási célra forgalmaztak, takarmánybúzának nevez a szabvány. Ahol haszonállatokat nevelnek (tyúk, sertés, birka stb) ott tárolnak is általában terményt.

Kellemetlen raktárkártevők gyakoriak, mint például a zsizsik vagy a gabonamoly, és okoznak ezek jelentős károkat. Fontos, hogy a kiürült tárolók alapos takarítás után és a meszelést követően rovarkártevők ellen fertőtlenítve legyenek. Ezeket a teendőket valamikor a növényvédelmi hatóság ellenőrizte, mivel a fertőtlenítésre használható rovarölő szerek jó részét kivonták a forgalomból, a veszélyesebb vegyszerek felhasználását pedig csak érvényes szakképesítéssel rendelkező egészségügyi gázmester végezheti. Ha az állattartó, aki jelentős szemes terményt tárol a következő évben is, észleli, hogy az egér és a patkány mellett milyen kárt okoz a zsizsik és a gabonamoly, ez esetben a tárolt terményt vagy ledarálják, vagy gázosítják a tárolók. Ez nagyon fontos, mert például az indiai rizszsizsik télen is képes szaporodni gócokba tömörülve.

Szegedi Szilveszter
növ.véd szakmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?