Elhunyt dr. Molnár-Lombár László

95 éves korában elhunyt a Pro Urbe érdeméremmel kitüntetett dr. Molnár-Lombár László, arany koszorús kiváló kutatómérnök és feltaláló.

Dr. Molnár-Lombár László korai éveiben villanyszerelőként tanult és dolgozott egy jászberényi vállalkozónál, majd a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán 1954-ben szerzett diplomát. Életét végigkísérte a kutatói munka iránti szenvedély, a Ganz Villamossági Művek után a Búvárszivattyú Gyárban tevékenykedett. 

Kutatómérnöki életútja a Hűtőgépgyárban kezdődött 1959-ben, úttörője volt a hűtőszekrények villamos fejlesztésének. Fejlesztő laboratóriumot alakított ki, amely később kutatóintézetté fejlődött. Kifejlesztette a motorindító és védő relét, később a továbbfejlesztett, újabb típusokra szabadalmi oltalmat kért és kapott. A hűtőszekrény villamos szerkezetére összesen 23 szabadalmat jegyeztetett be. Az általa tervezett eszközök magyar anyagból, magyar munkáskezekkel készültek világszínvonalon.

Szakmai tevékenységének elismeréseként életében Műszaki Tudományok Doktora címben, Jászberény Városért – Pro Urbe érdeméremben és Kiváló Feltaláló arany koszorús kitüntetésben részesült, valamint a Munka Érdemrend ezüst fokozatát is megkapta. Elérte, hogy a Kecskeméti Gépipari Műszaki Főiskola kihelyezett képzést indítson Jászberényben, főként a Hűtőgépgyár fiatal technikusainak továbbképzésére.

Egész munkásságával maradandót alkotott. Sikerekben gazdag életútja hozzájárult ahhoz, hogy Jászberény város műszaki kultúrája Európa-szerte ismertté lett. Dr. Molnár-Lombár László 95 éves korában tért örök nyugovóra.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?