A Szikra Galéria tervei

Egy szimbolikus hely városukban a Szikra Galéria, ahol a képzőművészet kedvelőinek minden bizonnyal született már egy-két emlékezetes élménye a kultúrával. Szikra István műgyűjtő, a galéria tulajdonosa a kiállítóhely ez évi program terveit osztotta meg velünk.

Festmények, festők, vonalak és színtengerek, bemutatók, kiállítások váltják majd egymást ebben az esztendőben is a Szikra Galéria kiállítótermeiben.

Folytatódik A hónap műtárgya sorozata, a szokásoknak megfelelően, minden hónap első keddjén. A kiválasztásnál a jászsági kapcsolódás szempont lehetett, de figyelembe vették, hogy az egyes művészekhez kötődik-e valamilyen kerek jubileum, ami apropóként is szolgálhat festményeik megismeréséhez.

A hónap műtárgya sorozat márciusban Benke László, Parti házak címet viselő festményével folytatódik majd, ahol az előadó a művész fia, ifj. Benke László lesz. Ebben a hónapban időszaki kiállítás is nyílik Molnár László alkotásaiból az emeleti kiállítóteremben.

Áprilisban Páll Lajos emlékkiállításának ad helyet a képtár és A hónap műtárgya is a festő alkotásai közül került kiválasztásra, ami a Kapuemelők című lesz. Ezt követően Iványi Grünwald Béla Folyóparti kisváros templommal című festményét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az első nyári hónap különlegességet kínál: Thorma János felesége, Thormáné Kiss Margit Anya gyermekével című festményét mutatják be. A művésznő festeni és rajzolni kizárólag Nagybányán tanult, a kezdeti időkben pont a férjétől.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak ismét az egyik helyszíne lesz a Szikra Galéria, ahol ez alkalomból az új állandó kiállítás megnyitására kerül sor.

A folytatásban olyan festők alkotásai kerülnek a bemutató állványra, akiknél valamilyen kerek évfordulót ünnepelhetünk ebben az esztendőben. Ilyen lesz júliusban a Palkó Tibor 60. születésnapját köszöntő rendezvény, amelyen a művésztanár alkotásai közül kerül majd ki A hónap műtárgya. Augusztusban Makay József születésének 100., halálának 40. évfordulója előtt tisztelegve, a jászberényi festő képei közül a Fürdőzők címet viselőre esett a választás. A hónap közepén időszaki kiállításon lesznek láthatók a Jászsági Alkotók Körének Jászapáti alkotótáborában készült művek.

Az ősz beköszöntével Bertalan Albert jászberényi születésű, Franciaországban elismert festőművész, restaurátor születésének 120. évfordulójáról emlékeznek meg. Októberben Vuics István Jászberény, Kőhíd című alkotása lesz a soros műalkotás.

Ebben az évben is meghirdeti pályázatát a Szikra Galéria a kortárs képzőművészet bemutatása, támogatása céljából. A beérkező pályamunkákból a Magyar Festészet Napját stílszerűen megünnepelve időszaki kiállítás nyílik.

Az év Szolnokhoz kapcsolódó művészekkel zárul. Chiovini Ferenc születésének 120. évfordulója lesz novemberben. Ez alkalomból a Zagyva a Tabánnál című festményét ismerhetjük meg. Az év végén a szolnoki művésztelep egykori vezetője, Pólya Tibor Pihenő aratók című olajképe kerül bemutatásra.

A képzőművészet jászsági fellegvárának számító Szikra Galéria ebben az esztendőben is érdekes és színvonalas programokat kínál majd a festészet iránt fogékony közönségnek.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?