Ketten egy test

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot. Jászberény ötödször csatlakozott a programsorozathoz, amelynek nyitónapi rendezvényére a szervezők nevében Mező István református lelkész és felesége Ildikó asszony vasárnap délután három órára várta az érdeklődőket a Déryné Rendezvényház dísztermébe.

Elsőként Mező István üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve a nap előadóit, dr. Tolnay Lajos szülész-nőgyógyászt és felségét dr. Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógust. Bevezetésként a házastársi szeretetről szóló bibliai történet példázatával hangolta rá a közönséget a nap témájára, amelynek az Életünk rostája, közös utunk címet adták.

Versler Sándor a katolikus egyház nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A házasság fogalma az emberiség történelmének kezdetei óta létezik, mert a házasság lényegében azt jelenti, hogy egy férfi és egy nő egy életre odaadja magát a másiknak. A liberális eszmék hangjaival ellentétben csakis egy embernek tudja magát odaadni a másik testileg, lelkileg. A keresztény elvek szerinti házasságban az út rögökkel, nehézségekkel teli, de a boldogsághoz vezet.

A város közösségének nevében Szatmári Antalné alpolgármester szólt a hallgatósághoz. Túl az 55. házassági évfordulóján rengeteg jó és küzdelmekkel teli tapasztalat van a háta mögött. A hosszú házas évek konzekvenciáit igyekszik beszélgetések, fórumok keretében az ifjúságnak továbbadni. Az ilyen alkalmakkor látja, hogy a felnövekvő nemzedék alapvető problémája az, hogy képtelen várni, mindent azonnal ki akar próbálni, meg akar kapni. A házasságban türelemre és toleranciára van szükség – hangsúlyozta Veronka.

A házigazdák bevezetőit követően a vendégelőadók vették át a szót. Elmesélték megismerkedésük történetét, amit a Jézusba vetett hitnek köszönhetnek. Az akkoriban közös munkájuk, majd a gyülekezetbe járások során kerültek közel egymáshoz. Hét év jegyességet követően, sok megpróbáltatás és vívódás után végül egybekeltek. Lajos időközben elvégezte az orvosi egyetemet, amelyhez Márta sok támogatást, bátorítást nyújtott. A menyasszonyt viszont egy amerikai ösztöndíj szólította távolra. A hosszú várakozásnak meglett a gyümölcse, hiszen Isten ajándékaként négy egészséges gyermeknek adtak életet, akiket hitben, szeretetben neveltek.

A házaspár elmondta, hogy közös életük során rengeteg támogatást kaptak az egyházközösségtől. A gyülekezet befogadta, segítette őket, pozitív mintát állított eléjük. A négy gyermek nevelése, a karrier, a munkával járó kihívások azért próbára tették az ő házasságukat is. Többször összezörrentek, természetesen voltak vitáik, de soha nem zárták a napot haraggal a szívükben, és a legfontosabban, Krisztus szeretetében mindketten mindig egyetértettek. Talán ez a végtelen szeretet segített megharcolni olyan csapásokkal is, mint Márta rákbetegsége, amelynek gyógyítása közben az egyébként is szemproblémákkal küzdő asszony szinte teljesen megvakult. Ahogy az eset kapcsán megfogalmazták, Márta átment a halál árnyékának völgyén, amelynek végén Isten világossága várta.

Kevés szabadidejükben régóta foglalkoznak bibliai házassággondozással, amelyet egyfajta istenszolgálatnak fognak fel. Örömmel tölti el őket, hogy munkájuk nyomán házasságok újulnak meg, régóta tartogatott sérelmek találnak megbocsátásra.

A pár tanúságtétele szerint harminc év házasság során teljesen összekovácsolódtak. Egy test lettünk, mert egy testté teremttettünk. Örülök, hogy a jobb láb lehetek és léphetek a bal után – fogalmazta meg az érzéseit a feleség. Hálás vagyok, hogy az úton közösen szolgálhatunk – egészítette ki a férj hitvese mondandóját.

Az előadás a házaspárhoz szóló kérdésekkel folytatódott. Többek között tanácsot adtak a harag legyőzésére vonatkozóan. Az ördög az ellenség, nem a párunk – hangsúlyozták. Mindegy kinek van igaza, le kell győzni az egót, mert az engedelmességet megáldja az Isten. Ne feledjék, a házaspár ketten egy test!

Az előadás szokás szerint ajándékozással végződött, ahol csokit vagy virágot kaptak az idén házasodók, a legrégebben házasságban élők, a programon először részt vevők, a minden előadáson jelenlévők és a kérdésekre helyesen válaszolók.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?