Bravúr a kupában

Az egy hete a labdarúgó NB III Keleti csoportjának listavezető pozícióját visszaszerző Jászberényi FC ezúttal a Magyar Kupában játszotta újabb mérkőzését. Az ellenfél a másodosztályú Mosonmagyaróvár volt, így a jó bajnoki szereplés ellenére sem Arany László csapata számított a továbbjutás esélyesének. Ám a focirajongók tudják – miként ez most Gyöngyösön is bebizonyosodott –, a kupának külön varázsa tud lenni.

Az sem ritka ilyenkor, hogy a szakvezetők olyan játékosoknak is lehetőséget adnak, akik egyébként kevesebbet szerepelnek. A JFC mestere is így tett, több rutinos labdarúgó is a cserék között kapott helyet, a pályán lévők azonban remekül kezdtek. Előbb Svedyuk beadását Szemere bevetődve lőtte alig mellé, majd Szanyi szöglet utáni csúsztatása a kapufáról jött ki, a kialakult kavarodás után Svedyuk bombázott kicsivel a léc fölé. Tíz perc elteltével a vendégek első nagy helyzeténél Menczeles védett bravúrral, aztán a Győr-Moson-Sopron megyeiek fokozatosan átvették a játék irányítását, a 30. percben pedig – miután László visszahúzta Eszlátyit – büntetőhöz is jutottak. A sértett a tizenegyesből a bal kapufa mellé gurított, hét perc múlva azonban sikeresen fejeztek be egy ellentámadást az óváriak, a balról beadott labdát Bartos a kapu bal oldalába vágta (0-1). Közvetlenül a félidő vége előtt Szemere remekül lépett ki, de nagy erővel a felső lécet találta telibe, így hátrányból folytatta a második játékrészt a berényi gárda. Nagy elánnal küzdöttek a mieink az egyenlítésért, jó ideig úgy tűnt, sikertelenül. Két tapasztalt futballista, Hevesi-Tóth és Farkas is beszállt csereként, lesgól és kimaradt helyzetek után a 67. percben a fiatal Győrfi mesterien ugratta ki Svedyukot, aki a kapus mellett elhúzva, egy félfordulat után egalizált (1-1). A csapat és szurkolói is még inkább tűzbe jöttek, a 80. perc eseményei pedig – ha nem is jó irányba – szintén fokozták a hangulatot. Előbb a vendégek tizenhatosán belüli kezezésgyanús szituációt követően intett továbbot a játékvezető, majd a bal szélen meglóduló Eszlátyit buktató Ilkovics kapott egyből piros lapot. Ekkor jászsági oldalon talán sokan kiegyeztek volna a hosszabbítást jelentő döntetlennel, de a 87. percben, ahogy egy hete a Salgótarján ellen, emberhátrányban sikerült betalálni. A nagy kedvvel játszó Herczeg lendületesen húzott kapu felé, amikor szabálytalankodtak vele, Hevesi-Tóth pedig bevarrta a megítélt büntetőt (2-1). A hátralévő időt a hosszabbítás négy percével együtt „lehozta” a JFC, minden dicséretet megérdemelve érték el a továbbjutást a legjobb 64 közé.

Jászberényi FC – Mosonmagyaróvár 2-1 (0-1)

Igazi kupacsata kerekedett a találkozóból, a büntetőkkel, kiállítással, kapufákkal fűszerezett összecsapáson a jászberényiek teljesen egyenrangú partnerei voltak magasabb osztályú vetélytársuknak, sőt, a meccs jelentős részében fölébük is nőttek. A mutatott teljesítmény és a lelkesedés alapján a győzelem és a szurkolók ünneplése is „kijárt” a csapatnak. Folytatás – már a bajnokságban – szeptember 30-án, vasárnap 15.30-tól a Debreceni EAC ellen idegenben, míg a kupában október 31-én lesz a következő forduló. Az ellenfél kilétére a most pénteki sorsoláson derül fény.

Szerző: Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?