Belvárosi bejárás

Szeptember 19-én, szerdán délután folytatódott a város képviselő-testülete részéről a választókerületek bejárása Szabó Tamás polgármesterrel az élen. Ez alkalommal az egyes számú választókerület képviselője, Hajnal-Nagy Gábor tartott körzetbejárást, majd azt követően lakossági fórumot.

A bejárás találkozási pontja a Margit-sziget. Ez a terület fejlesztések előtt áll, és ha az erre elkészített pályázat megfelelő szakaszába jut, annak részletes publikálására is sor kerül. A tervek szerint jövőre induló munkálatok között szerepel a Szabadtéri Színpadhoz vezető Riszner sétány megújítása is. A megvalósítandó pályázat elemei tartalmazzák egy új játszótér kialakítását is. A most hiányzó, egykor a sziget közepén található játszóeszközök felett eljárt az idő, az elemek elkorhadtak, így életveszélyessé váltak, ezért kellett elbontani azokat.

Az autóbusz-állomás környékére kanyarodott a delegáció, ahol annak közvetlen szomszédságában lévő kávéház tulajdonosa kifogásolta a kialakult állapotokat. Az iskola után itt összegyűlő bejáró gyerekek előtte „bandáznak”, dohányoznak, a szeméttel nem érnek el a hulladékgyűjtőkig, pedig több is található a megállóhelyeken, ezért a környezet elhanyagolt és folyamatosan szemetes.

Maga a buszállomás, a várakozóhelyek kinézete több évtizedes probléma már, felújítását TOP-os forrásból idén ősszel szeretnék megkezdeni. A buszok parkolása megszűnik a területen és kulturált, parkosított környezetben lehet majd itt várakozni. A forgalomirányító épület a nyáron megszépült, belső tereinek megújítását folyamatosan végzik.

A piactérre rövid séta vezetett, ahol nemrégen fejeződött be a közelben lévő társasház felújítása, az előtte lévő járdaszakasz megszépítése, mellé rövidesen fák kerülnek kiültetésre. A piac csarnokának és területének átépítési terve közbeszerzési szakaszban tart. A legnagyobb változás itt a teljesen új csarnok lesz, amely zárt kialakítású, ezért temperált fűtéssel is ellátják, hogy komfortos körülmények között folyjon a helyi termények árusítása. A parkolási gondok megoldására új parkolók létesülnek, melyekből jóval több lesz. A közelben lévő játszótér áttelepítésre kerül a Szövetkezet út túloldalára – helye már most is ideiglenes parkolóként funkcionál. A Palotásy János utcában lesznek még új várakozóhelyek kialakítva és a buszállomás mellett – annak megújításakor –, szintén készülnek parkolók.

A Szövetkezet út szalagháztömbje mögött, a garázssor előtti részen nagy kátyúk éktelenkednek az aszfalton, a csapadékvíz megáll, fel kellene bontani az egész területet, és újra szintezve leburkolni. Próbálnak anyagi forrást találni, de addig is ideiglenes megoldással szeretnék javítani a fennálló helyzetet.

A Szövetkezet úti híd mellett található zebra és járda között megsüllyedt az útfelület, ezért ott csapadékos időben mély tócsa keletkezik. Ez bosszúságot okoz a gyalogosoknak, hiszen a közlekedő járművek felcsapják a vizet a várakozókra, és az átlépése is nehézkes. Az illetékesek jelzéssel élnek majd a közútkezelő felé, mert az út nem városi fenntartású, de a rajta lévő kátyúkat, útbordákat orvosolni szükséges.

A híd után a Szövetkezet út 6. számú társasház melletti terület csapadékvíz-elvezetési gondjára van megoldás, és a fentebb lévő Liliom utcából lefolyó vizeket is rövidesen gyűjtőcsatornán át a Zagyvába vezetik. Városi forrásokból, vagy a körzeti képviselői keret egy részéből – a társasházak valamilyen mértékű hozzájárulásával –, gyorsabban tudnának több itt felmerülő problémát is megoldani. A társasházaknak lakásonként hozzávetőleg harmincezer forint hozzájárulást kellene fizetni, így a házakhoz tartozó járda is megújulhatna, ami nem közterület, és akkor kulturált, szép, térköves környezetet tudnának kialakítani, ami az ingatlanok értékét is növelné.

A bejárás záró szakasza a Fürdő utcai háztömb mögött vezetett el, ahol a lebontott garázsok helyén rövidesen közparkolók létesülnek, enyhítve a környék ilyen jellegű terheltségén.

Lakossági fórum követte a bejárást a Lehel Vezér Gimnázium osztálytermében, ahol a városvezetés, a körzet képviselője, a megjelent hatóságok és szervezetek felé több kérdés is elhangzott.

A Mártírok útján, akár annak két oldalán, az ott parkoló autók okoznak közlekedési nehézséget azzal, hogy tartósan elfoglalják a kerékpársávot. A válaszból kitűnt, hogy ezt a szabályok szerint megtehetik. A környéken kialakított egyirányú közlekedés szabályait sokszor nem tartják be az erre közlekedők. Ez a forgalmi rend az egybefüggő kerékpárút hálózat miatt lett így átalakítva, így a felvetésről tudnak az illetékesek. Az idevonatkozó kerékpárutas pályázat fenntartási idejének lezárásakor, ami jövőre esedékes, lehet majd a forgalmi rendhez nyúlni, és foglalkoznak is majd a kérdéssel.

A Megyeház utca végén lévő parkoló gépi tisztíthatóságának megoldását kérte egy ott lakó, mivel a folyamatosan ott álló autók miatt ez nem lehetséges. Ezt oly módon biztosítják, hogy tábla jelzi majd a takarítás időtartamára a parkolás tilalmát.

A tüdőgondozó, és az egykori gyermekkórház épületének sorsáról érkezett érdeklődő kérdés. Mivel ezek állami tulajdonban vannak, a város egyelőre ezekkel nem tud érdemben foglalkozni, hasznosításukra, felújításukra keresik a lehetséges megoldásokat.

A bejáráson már felvetődött az autóbusz-pályaudvar szegletében lévő állapotok rendezésének ügye. A fiatalok bandázása, az ebből következő italozás, szemetelés megszüntetése megoldásért kiált. A polgármester elmondta, hogy ilyen jellegű problémát már sikerült megszüntetni, felszámolni a piac fahídhoz közeli sarkán. A nem elfogadható magatartás, kifogásolt viselkedés ellen, a közterületi hatóság és a rendőrség kifejezetten maceráló fellépése célravezető lehet a fent említett esetben is. A felszerelt közterületi kameráknak is szerepük volt az állapotok rendezésében, tette hozzá a piac üzemeltetéséért felelős vezető. Mindkét megoldással élni fognak a közeljövőben, a kialakult állapot megszüntetése érdekében. Első lépésként azonban az iskolákon keresztül hívják fel a diákok figyelmét és elsősorban feléjük kommunikálva köztudatba hozzák a hatóságok szigorú, ismétlődő fellépését, valamint türelmi idő után a büntetés lehetőségét is. A terület küszöbön álló felújítása, és az így kulturáltabbá alakuló környezet, annak nevelő hatása a tapasztalatok szerint visszafogja a deviáns viselkedést. Ennek megvalósulásáig megteszik a vázolt intézkedéseket, hogy hozzászokjanak az érintettek a lakosság által jogosan elvárt rendhez, rendezettséghez.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?