Újra színpadon a Jászok

Augusztus 7-én ismét részesei lehettünk a korábban már nagy sikerrel bemutatott Jászok című történelmi dal- és táncjáték nyújtotta felemelő érzésnek a Szabadtéri Színpadon. A két év elteltével is telt házas kultúrtörténeti előadás nyitotta meg kedd este a XXVIII. Csángó Fesztivál programsorozatát.

Ha a város lakosságának azon részéhez tartozik, aki kihagyta ezt a nagyszabású produkciót, akkor eláruljuk, már mi, jászok is büszkélkedhetünk egy olyan összművészeti alkotással, melynek sikere – bármilyen formában, bármennyiszer jelenjen is meg – töretlen marad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kedden este 12. alkalommal is telt ház fogadta a múltunk felemelő eseményeit bemutató, identitáserősítő alkotást.

Legutóbb, a Lehel Film-Színházban műsorra tűzött vetítésnek köszönhetően fedezhettük fel azt az elképesztő színpadi jelenlétet, melyet csak a közeli képkockák által élhettünk át. Akkor Soós Andrea producer úgy nyilatkozott, a 2016-os bemutatósorozat után sok idő telt el, így mindenki nagyon várta, hogy újra átélje a „színpadon születő csodát”. Az emberek akkor izgatottak voltak, most pedig, a keddi Jászok bemutatót megelőző héten nem lehetett úgy járkálni a városban, hogy valakitől ne hallottuk volna, készül a két év szünet után újra színpadra kerülő előadásra.

Nagyon örülünk, talán most még inkább, mint ezelőtt, hiszen tavaly nem sikerült összehozni, és nem a lelkesedésünk hiánya miatt. Egy ilyen volumenű produkciót nagyon nehéz mozgatni, finanszírozni, hiszen Jászberény-Budapest útvonalról beszélünk, és több mint száz stábtagról. De most nagyon boldogok vagyunk, hogy két év és tizenegy telt házas alkalom után újra elő tudjuk adni a jászok történetét a közönségnek – mondta Soós Andrea, aki hozzátette, ezt az előadást Melis László zeneszerző emlékének ajánlják, kinek szellemisége a legelső próba óta velük van.

Mikor először találkoztak a zene – és tánckarok, a szereplők, a kórusok, úgy mozdult meg a produkció, mintha nem is telt volna el idő. Csodálatosan összecsiszolódott, megérett az egész, és letisztultságot, nyugalmat éreztem, mikor ellátogattam ezekre a próbákra – részletezte a kedd estét megelőző, intenzív felkészülési időszakot Andrea, aki elsőként üdvözölte a Szabadtéri Színpadot zsúfolásig megtöltő közönséget.
A szót Szabó Tamás polgármester vette át. Örömét fejezte ki, hogy a két év után megismételt produkció él, és élni fog, mert a testünk, a világunk része. Ez a mi darabunk, mert nekünk írták, rólunk szól, a mieink játsszák. Ez a jászoké, és mindenkié, aki a jászok barátjának vallja magát. Ígéretet tett, hogy Jászberény Város Önkormányzata a jövőben is patronálni fogja a táncjátékot.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a hála fontosságát hangsúlyozva beszélt a közreműködők áldozatos munkájáról. Megköszönte mindazoknak, akik megálmodták, véghezvitték és éltetik ezt a sikert, hirdetik hagyományainkat, hiszen nekik köszönhetően Jászberény nemcsak a Jászság fővárosa, hanem a néptánc fővárosa is.

Az este további részében a tánc, a költészet, a zene és a vizuális művészet által ismét elmerülhettünk történelmünk, értékeink, múltunk katartikus pillanataiban, melyek üzenete kétségtelenül elért a jelen jászaihoz, legalábbis az időről időre felcsendülő vastapsból erre lehetett következtetni.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?