A Bocskay-sapka története

A Lehel Vezér Általános Gimnázium 1958-ban érettségizett diákjainak hatvanéves jubileumi találkozójáról előző számunkban tudósítottunk. Az érintettek felhívták a figyelmünket egy igazi érdekességre.

Feczkó Iván Bocskay-sapkával a fején jelent meg a találkozón. (Fotónkon a többiektől kissé távolabb – a szerk.) Innen Dudás István öregdiák leveléből idézünk: „Ez a sapka volt a mi időnkben (1954-1958) a gimnázium kötelező viselete. Sáros András tanár úr tervezte és a rá jellemző precizitással, vagy inkább művészi érzékkel gondozta a kivitelezését. A sötétkék, ovális formájú sapkát világoskék, fehér szegélyű tűzzománcpajzs ékesítette Lehel Vezér Gimnázium felirattal és a névadó kürtjével, amely a jászok ősi szimbólumává vált. Alatta „Jászberény 1767”, a gimnázium alapításának évszáma.

Mindannyiunknak volt Bocskay-sapkája, de a „kötelező” jellege miatt akkoriban kevésbé szerettük. Mivel a főbejáraton csak az előírt sapkában lehetett belépni, előfordult, hogy a renitens diák „jelzett” a Kőhíd felőli ablaknál és az első emeletről dobtuk le az „ügyeletes” fejvédőt a bejutás érdekében.”

Vélemény, hozzászólás?