Röhögni kell, ennyi az egész

A humor legpraktikusabb életuntság ellen, nem úri huncutság, létszükséglet a túléléshez. Ebben segítette népes közönségét Bödőcs Tibor egyszemélyes comedy műsorával június 13-án este a Szabadtéri Színpad porondján.

Bödőcs Tibor az ország egyik legnépszerűbb stand-up-os humoristája, Karinthy – gyűrűs szerző, tavaly készítette el többértelmű és talányos címet viselő, negyedik önálló estjét Nincs idő gólörömre címmel. Többen aggódtak érte a londoni kalandjai után, de nem volt miért. Kicsit visszavonult, eltűnt egy időre átgondolni az életet.

A műfajban nem reménytelenül tehetségtelennek tűnő Hajdú Balázs húszperces felvezetőjével indult az este, előmelegítendő a közönséget, pályatársai által „kis-Hofinak is hívott Bödőcs poénjaira. A humorista ezt követően ruganyosan, lazán és magabiztosan vágott bele műsorába, ami nem öncélú viccek fűzére, hanem átgondolt, tudatosan megszerkesztett előadás volt, előadója pedig született népi komikus, – vagy csak eljátssza azt, – de nagyon jól. Humorával sokféle irányból támadott. Egyszerre több frontot nyitott, váltogatta a témákat, nem ragadt le egynél, elkanyarodott, majd visszatért, ezzel is fenntartva a nézők figyelmét. Párbeszédben volt a közönség tagjaival, akik az előadás végéig egy masszát alkottak mondván az IQ összeadódik, így olyan, mintha egy személlyel társalogna. Reagált mindarra, ami az életben éri, az embereket dühíti, érdekli, ami nem működik (miért nem működik?) és ezekről próbált a humor nyelvén beszélni.

A szövegelés első részébe illesztette a politikai, közéleti blokkot. Ez mindig megy neki, most is sziporkázott, választási eredmények elemzése, ellenzék párhuzam a paralimpiával, Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor paródiái hangos röhögést eredményeztek. Jó érzékkel előre figyelmeztette a közönség azon részét, aki erre nem vevő, ne menjen sehová, átnyergel majd a jól bevált búcsúszentlászlói mindennapokra, az apaság, gyereknevelés nehézségeivel operáló poénokra. Mindkét szegmens működött és bővelkedett megszokott humorbombákban. A mindennapi életünk megfigyelése, utánzása felért egy utazással a zalai kis községbe vagy röpke betekintéssel a kisgyerek katasztrófáitól sújtott családi nappaliba.

Bödőcs műsora gyógyír volt a napi stressz kezelésére, röhöghettünk egy jót, megkönnyebbültünk egy időre, mehet az élet tovább.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?