Régi és új ismerősök Erdélyben

– Én még soha nem jártam Magyarországon, rengeteg szépet láttam, és itt mindenki nagyon kedves – fogalmazta meg egy kolozsvári diák szívmelengető gondolatait négynapos itt-tartózkodásuk összegzéseként. A Terplán Zénó Ferences Középiskola negyven tanulója aztán június 8-án kelt útra, hogy viszonozva az erdélyiek látogatását megismerkedjen a mostani határokon túli magyar értékekkel, határtalanul…

A Kolozsvári Református Kollégiumból érkezők Jászberény mellett Budapest és Eger látnivalóit, valamint a debreceni Nagytemplomot is közelről megtekinthették, majd alig másfél hét múlva következhetett a viszontlátás öröme. A Terplán a Határtalanul program keretében benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően fogadhatta május végén a külhoni magyar középiskolásokat és pedagógusaikat, majd tehettek saját diákjai emlékezetes utazást Erdély legszebb tájaira. A magyar–román átkelőnél történő várakozás, ellenőrzés után egy másik ország területére lépünk, ahol mégis sorra régi ismerős honfitársak jönnek szembe.

Mátyás király, Arany, Ady köszön vissza, tizenévesek csodálkoznak rá és hatódnak meg – „Ő is, ez is, itt és innen…?!” Ahogy a Kolozsvárról érkezett fiatal, úgy a jászsági gyerekek is ámultak, akár először, akár többedszer láthatták a Tordai-hasadékot, a parajdi sóbányát, a Házsongárdi temetőt vagy Kolozsvár további nevezetességeit. A szatmárnémeti polgármesteri hivatal üléstermében biztos mindenki először foglalt helyet a képviselők székében, Nagyváradon az Ady Endre személyes tárgyait is bemutató kiállítás, Nagyszalontán az Arany János szülőházának mintájára korhűen helyreállított épületben található tárlat jelentett maradandó élményt. Az összesen ötnapos, június 12-ig tartó kirándulás során a Király-hágót, a nagykárolyi várat, illetve a korondi népművészeti vásárt is felfedezhették a résztvevők.

Az ottani szakképzésbe is betekintést nyerhettek, így például a szakács- vagy asztalos tanulók gyakorlati helyein is jártak. Miután a jászberényi és a kolozsvári oktatási intézményben is folyik informatikai képzés, a program része volt egy közös online felület létrehozása, melyen nem csak a további kapcsolattartásra lesz majd mód. Az erdélyi és az anyaországi diákokat egyaránt foglalkoztató kérdések, mint a pályaválasztás, munkába állás megvitatására is lehetőség nyílik a kialakított oldalon, de a személyes benyomások, fotók megosztása is tartóssá teheti a néhány nap alatt kialakult „barátságkezdeményeket”.

Szerző: Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?