Nyomozók és lelkes amatőrök

Mi a régészet, milyen feladatokat lát el egy régész és milyen lehetőségei vannak napjainkban a kutatásra? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum régész-muzeológusa múlt hét csütörtökön a Múzeumi Esték programsorozat keretében.

Előadása kezdetén számos sztereotípiát lerombolt, amelyek a különböző hollywoodi filmek hatására épültek a régész hivatás köré. Az előadó hangsúlyozta, hogy a régészek feladata a tárgyi emlékek felkutatása, a történelem megismertetése és a kulturális örökség megmentése. Mindemellett hivatásuk párhuzamba állítható a nyomozók tevékenységével, tekintve, hogy a leletekből igyekeznek fényt deríteni arra: hogyan és mit csináltak elődeink?

A kutatások helyszínét sokszor régi városokat rejtő törmelékdombok adják, úgynevezett tellek. A réteges dombok, egymásra temetett sírhalmok megannyi leletet rejthetnek. Napjainkban bőven kínál lehetőséget a légi régészet is, melynek keretében műholdak segítségével rajzolódnak ki a megsüllyedt romok. A leggyakoribb módszer mégis a hagyományosnak mondható terepi munka, amikor a humuszréteg alatt kutatnak régi használati tárgyak után.

A felderítő ásatás időigényes, precíz munka, amely sokszor késlelteti az adott építkezést.

A múzeum régésze példaként említette a Fejér megyei Perkáta települést, melynek régészeti feltárásai miatt két évre leállt az M6-os autópálya építése. A feltárások után korántsem ér véget a munka, hiszen nyilvántartásba vétel, restaurálás, majd a tárgy publikálása kerül a feladatlistára.

Gulyás András Zoltán elmondta, hogy kezdetben nem volt kifejezetten régészeti képzés, azonban érem és régiségtant már oktattak a Nagyszombati Egyetemen. Kezdetben jóval több lelkes amatőr régész kutatott, ám napjainkban már egyre többen választják hivatásukként.

Az előadás után a közönség soraiban ülők tették fel kérdéseit, akik főleg arra voltak kíváncsiak, milyen tapasztalatok vannak a Jászság ásatásait illetően. Az előadó válaszában kifejtette, hogy ez a terület sajnos kevésbé gazdag régészeti leletekben, de így is akadnak érdekes feltárások. Ilyenek a legutóbb Jászberényben talált 3300-3500 éves bronzkori embermaradványok is.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?