Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj

A Város Napja előestéjén a díszünnepség keretében Jászberény Város Gerevich Aladár sport díjjal jutalmazták a kiemelkedő közösségi munkát végző polgártársainkat.

Belovai József fiatal főiskolai tanárként, 25 évvel ezelőtt bevezette Jászberénybe a görkorcsolya sportot tanóraként, amely később közkedveltté vált. A sportágat nemcsak az iskolában, a városban is népszerűsítette, így az tartós, maradandó sportággá vált. Nemsokára kinőtte magát a jeges sport is a Rövidpályás Gyorskorcsolya, szakággá vált a jégen.

A jászberényi jégpálya megépítése előtt Budapesten tartott edzéseket, oda – vissza utazgatásokkal, szülők segítségével. Külföldi versenyekre is felkészítette a sportolókat kemény edzésekkel. Ennek gyümölcsét a sikeres versenyek és versenyzők adták: Huszár Erika, Darázs Rózsa, Darázs Péter és még sokan mások. Érdeme az edzőnek, hogy nemcsak a jelennek, a jövőnek is nevelt fiatal sportolókat.

Hoffer András tősgyökeres berényi. 1956-tól nyugdíjazásáig a Lehel, illetve Electrolux gyár kötelékében dolgozott a hadiüzemtől a nagyvállalat központjáig. Volt termelésirányító, kereskedelmi osztályvezető, területi képviselő.

A forradalom leverése után a vállalati tömegsport irányítója lett. Előbb a gyári focibajnokságot szervezte meg, majd a kézilabda, röplabda, sakk üzemi bajnokságok következtek. Innen ered a ma is népszerű kispályás városi bajnokság. 1957-től játékvezető volt, fújta a sípot az NB I.-ben is.

Tudósította a jászberényi sporteseményekről a megyei újságot és a Népsportot is. Három könyvben dolgozta fel a helyi futball történetét. Legutóbb ezer oldalon 500 képpel mutatta be kora társadalmi életébe ágyazva a 110 éves helyi futballt.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?