Edzés a szabadban

A Batthyány úti fitneszparkot csak most vették birtokba első használói, a Margit-szigeti víztorony melletti parkban már évek óta hagyománya van a szabadtéri mozgásnak.

Az arra sétálók a nap bármely időszakában találkozhatnak ezen újszerű sportág kedvelőivel, a street workout-os fiúkkal, akik már rég kinőtték a szokványos gyakorlatokból álló edzéstervet.

Modern nevén a street workout nem más, mint szabad, saját testsúlyos edzés, kiegészítve extrém tornagyakorlatokkal, melyeket javarészt régi játszótereken vagy vaselemekkel felszerelt pályákon űznek a sportolók. Nemcsak, hogy előnyös – hiszen semmilyen kondigéphez nem kötött –, de nagyon látványos és teljesen ingyen elérhető edzésmódszer is. A megfelelő gyakorlatok alkalmazásával – amelyek nemtől, kortól és súlytól függetlenül végezhetők –, minőségi izomzat és állóképesség fejleszthető. A gyakorlatok száma több ezerre tehető, így csak a képzeletünk szabhat határokat. Ez a mára már igen népszerű sportág az Egyesült Államokból kezdte meg térhódítását, lényegében a saját testsúllyal való edzés műfajának egyik ágazataként, ugyanis az edzések kizárólag így zajlanak, mindenféle egyéb eszköz nélkül. A sportág sikere éppen ebben rejlik, ugyanis szinte bárhol végezhető mozgást kínál, egyénileg vagy akár csoportosan.

Olyan gyakorlatokat vesz alapul, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás és tolódzkodás, melyeket akrobatikus és freestyle, azaz szabad stílusú elemekkel színesítenek. A sportból évente egyszer világbajnokságot is rendeznek, melyen hazánk versenyzői is számtalan dobogós helyet elértek. Ezen kívül világkupa sorozatokra is sor kerül több helyszínen, mely jól bizonyítja, hogy ez a mozgásforma nemcsak egyfajta életmód, de igazi versenysport is. Magyarország első nagy közösségének, a HunBars-nak köszönhető, hogy 2008-tól hazánkban is kiépültek a sport alappillérei, és így több ezer ember ismerhette meg ezt a fajta testmozgást. A sportág egyik legeredményesebb képviselője Szarka Ákos, aki már világkupa győzelemmel is büszkélkedhet.

Jászberényben a szigeten épített pálya kialakítása óta működik a street workout csoport, akiket már láthattunk fellépni olyan városi rendezvényeken is, mint az autómentes nap, vagy a sportágválasztó. A csapat évek óta rendszeresen edz a szabadban, nemcsak nyáron, de télen is, így a rengeteg együtt töltött időnek hála, valódi összetartó közösséggé formálódtak. Habár a sportágat komolyabban űzők között nagyobb arányban fordulnak elő férfiak, a jó levegőn eltöltött edzésre mindenkit szívesen várnak, ezzel is gyarapítva városunk egyik rendhagyó sportolói közösségét.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?