Harmincéves a mézvásár

Augusztus első szombatján harmincadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Mézvásárt és Méhésztalálkozót a Bercsényi úti Sportcsarnokban és környékén. A mézes édességek és méhészeti termékek vására mellett szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várják a család apraját-nagyját.

A jubileumi rendezvény előkészületeiről a főszervező, a Szatmári László Méhész Egyesület elnöke Molnár György lapunk kérésére elmondta, hogy az ünnepi alkalomra tekintettel idén kiszélesítették a szórakoztató programok palettáját. Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem egy, hanem három sztárfellépője lesz a fesztiválnak. De ne szaladjunk úgy előre, hiszen augusztus 5-én, szombaton 10 óra előtt pár perccel a mézkirálynő díszes bevonulásával veszi kezdetét az ünnepi ceremónia a Bercsényi Sportcsarnokban. A megnyitó keretein belül hallhatják az egész évben kiváló munkát végző leköszönő mézkirálynő, Rozmann Gréta beszámolóját, és ekkor kerül sor az OMME kitüntetések és a Zsidei Barnabás-díj átadására.

A színes programok felsorolása közben Molnár György vissza-visszarévedt a múltba, a kezdetekhez, amikor még az Ifjúsági Ház kérésére szervezték első ízben a mézvásárt, de már akkor is országos szinten.

Abban az időszakban szűnt meg az egycsatornás értékesítési rendszer, és akkor már több felvásárló cég felé is lehetett értékesíteni a méhészeti termékeket. A szervezők nem is sejtették, hogy idővel nemcsak az Ifjúsági Ház udvarát, de még a Bercsényi úti Sportcsarnokot, annak udvarát és az utca egy szakaszát, valamint a Conselve Parkot is megtöltik a méhészeti termékek vásárával. A kiállítók száma az évek során kétszázra dagadt, és a látogatók száma is igen jelentős, évről évre egyre többen kíváncsiak a mézvásárra. Idén hat-hétezer látogatót várnak határon innen és túl. Ahogy a rendezvény nevében is viseli, ez méhésztalálkozó, az az alkalom, amikor az egymástól távol élő szakmabeliek itt találkozhatnak, jó hangulatban tölthetnek el egy napot. Molnár György kiemelte, hogy törekednek a rendezvény családias jellegére, ezért szerveznek gyermekprogramokat, kézműves foglalkozást, könnyűzenei műsorokat. „S természetesen ez a nap a mézről szól, minden eseménynek meg lesz a mézes jellege, mindenki kedvencével, a Macival.”

Több mint húsz éve része a programnak az élő méhcsalád kezelésének bemutatója méhszúrás nélkül, amely során a méhész bevezeti az érdeklődőket a méhek varázslatos, misztikus világába. A látványos, ismeretterjesztő bemutató azóta is töretlenül az egyik legkedveltebb momentuma a rendezvénynek. Szintén sokakat vonz a mézkirálynő választás, amely során a zsűri a szépségen túl a méhészet, a méz iránti elkötelezettséget, hivatástudatot, a kiváló kommunikációs képességeket is előtérbe helyezi.

Újdonság a mézvásárok történetében, hogy a 30. alkalomra megalakul a Jászsági Mézlovagrend, így még erősebb szövetséget alkotva a magyar méhésztársadalom iránt elkötelezett zászlóvivők között.

S ha már a magyar méhésztársadalomról esett szó, nem mehetünk el e tény mellett, miszerint az idei év méhészeti szempontból igen nehezen indult. Hiszen a rendkívüli hideg és a betegségek miatt a méhek egy része elpusztult és csak ott sikerült jól az első akác, ahol a méhcsaládok jó állapotban maradtak. Az ezt követő időszak a szaporításról szólt, így sikerült mostanra felfejleszteni a több mint egymilliós méhállományt. Molnár György reményét fejezte ki, hogy a napraforgó időszaka már sokkal kedvezőbb lesz a méz mennyiségét illetően. A szorgos állatoknak nincs sok idejük a gyűjtésre, hiszen mindössze három hónap alatt – májustól júliusig – kell begyűjteniük az éves táplálékot.

De amit nehéz munkával összegyűjtenek az év során, ember s állat hasznára válik, és sok esetben gyógyulására. Az úgynevezett apiterápia, a méhészeti termékek gyógyhatásai már ősidők óta ismertek, de a modern orvostudományban nem preferálják. Éppen ezért is lesz érdekes dr. Nagy Anna Mária belgyógyász előadása a méhpempő és a propolisz gyógyhatásairól, aki a kemikáliák helyett a természetes medicinákat részesíti előnyben.

A szervezők a szakma képviselői mellett a mézfogyasztóknak is kedvezni szeretnének szórakoztató műsorokkal, sztárvendégekkel. Idén többszörösen is! Tizenegy óra után elsőként Kovács Kati lép színpadra, majd a Zenebona Társulat gyermekműsorával a kisebbeknek mesél a szorgos méhecskékről. Az érces hangú Feke Pál 13 órától énekel, s a nap végén, 18 órakor Freddie, A Dal 2016 győztese lép színpadra, amely az előzőekkel ellentétben belépőköteles. Aki kedveli a fiatal, sármos úriembert, érdemes mihamarabb megváltani a jegyét, hiszen a Bercsényi úti Sportcsarnok maximum ezer rajongó befogadására alkalmas.

De előtte még szokás szerint 15.30 órakor tombolasorsolásra kerül sor, számos értékes nyereménnyel. Érdemes minél nagyobb esélyt szerezni a megszerzésükre!

Archív fotó!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?