Látogatás a Dometic Zrt-nél

Július 4-én, kedden Szabó Tamás polgármester vezetésével képviselők egy csoportja és a helyi sajtó képviselői a Dometic Zrt.-be látogatott. Hubanov Mihály, a társaság vezetője az üzemlátogatást követően részletes tájékoztatást nyújtott tevékenységükről, eredményeikről, gondjaikról.

Az üzemben a gyártástechnológiai sorrendnek megfelelően kalauzolták végig a város vezetőit, megmutatva az adszorpciós és kompresszoros gyártósort egyaránt. A 14 ezer négyzetméteres csarnokban bőven van érdekesség és látnivaló, sőt még olyan technika is, aminek a fotózása nem ajánlott. A cégnél töltött pár órára azonban nem ez volt a jellemző, hanem a teljes nyitottság.

Történetük eleje a jászberényi cégek többségéhez hasonlóan a Lehel Hűtőgépgyárhoz köthető, ahol 1962-ben kezdték el az adszorpciós hűtőgépek gyártását. Az Európában is korszerűnek számító készülékek gyártási jogát 2001-ben adta el termékprofil tisztítás kapcsán az Electrolux. Új tulajdonosa és neve alatt a Dometic azóta is töretlenül fejlődik. Előbb a helyet nőtte ki, így öt éve a Kasza ipari parkban rendezkedtek be, ahol nemrégiben építettek egy 1200 négyzetméteres raktárat. A 280 dolgozó döntően saját munkatárs, akiknél a tavalyi és idei 5-10 százalékos béremelésekkel inkább a lépést tartották a Jászság vezető cégeivel, minimálbéres problémáik nem voltak.

A létszámhoz képest magas a szellemi dolgozók aránya, ők 48-an vannak, és bőven van feladatuk fejlesztésben, az EU-direktívák betartásában, a cég napi működtetésében.

Tavaly 145 500 készüléket gyártottak, amelynek 92 százalékát az Európai Unió piacain értékesítették. Ez 5,8 milliárd termelési értéket jelent, és nem utolsó sorban 60 millió forint iparűzési adóval gazdagította a város kasszáját. A Jászsághoz kötődésük azonban nemcsak a múltban, de a jelenben is gyökeredzik, jelentős beszállítóik a Trend Kft., a Jász-Plasztik, a Ferro-Press.

Jelenleg a cég döntően egy műszakban termel, csak húsz embert érint a két műszak. A végrehajtott egy milliárdos fejlesztés igény esetén lehetővé teszi a kompresszoros hűtőszekrények számának jelentős növelését, akár évi hatvan ezres darabszámot. Ezek a negyven liter körüli, vagy az alatti űrtartalmú készülékek főleg az autóiparhoz kötődnek, amihez meg kell felelniük az autóipari TS szabványnak.

Az adszorpciós hűtőszekrényekből összesen több mint százezer darabot készítenek évente, és különösen a szállodák vásárolják nagy tételben. A cégnél gyártott több mint ötven alaptípusból igen népszerűek a minibárok, amelyek 10 fokig hűtenek, valamint a minicoolok, amelyekbe viszont 4 fok alatti hűtött résznek is lennie kell. Mindent egybevetve a globális Dometic csoport a stockholmi tőzsdére van bevezetve, és papírjai, sikerei bizonyítják azt az optimizmust, fejlődést és perspektívát, amit megtapasztalhattak a vendégek.

Nem hallgatta el Hubanov Mihály a társaság munkaerő gondjait, a versenypiacból adódó nehézségeket sem. Szabó Tamás a város támogatásáról biztosította a Dometic Zrt.-t, amire valószínűleg nagyon hamar sor is kerülhet, a telephely és a rajta kívül lévő új raktár összeköttetésének megteremtése érdekében.

Szerző:
Halász Lajos
Szabó Lilla

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?