Stanislaw Lichosyt Jászberény Város Tiszteletbeli polgára cím

Stanislaw Lichosyt az önkormányzati munkáját 1984-ban kezdte, mint a Városi Népi Tanács képviselője. 1994-ben a Városi Tanács második ciklusában képviselő lett, 1994-1998 között a Városi Igazgató Tanács tagja, 1998-2001 között a Városi Képviselő-testület elnöke volt. 2001 augusztusától megszakítás nélkül a mai napig Sucha Beskidzka város polgármesterként funkcionál.

Az ő polgármesteri tevékenysége idején vonzóbb lett Sucha Beskidzka városképe, a város lakosság és vállalkozóbarát lett. A polgármester úr hiszi, hogy a lakosság jóléte a legmagasabb és a legfontosabb érték. Pro Publico Bono (A Közjóért) elvével összhangban tevékenykedik, önkormányzati munkáját hatalmas odaadással és karizmával végzi. 2005-ben a városi képviselő-testület az addig végzett munkájának elismeréseként Sucha Beskidzka város elismerése kitüntetésben részesítette. Sucha Beskidzka város dinamikus fejlődése a tudatos külső, elsősorban az európai uniós források megszerzésének, valamint a saját források kiadásának a célirányos és gazdaságos kidolgozásának volt köszönhető.

Polgármester úr a beruházás – és ökológiai előkészítő politikát folytat, ami tükröződik a település költségvetésében, amelyben minden évben az összes kiadás egy negyedét a fejlesztési célú kiadások alkotják. A legnagyobb feladatok közül kiemelendők a környezetvédelmi beruházások: Regionális Szennyvíztisztító Telep felújítása, csatornahálózat kiépítése, régi szeméttelep rekultivációja, ivóvíz nyerőhely átépítése, a legkorszerűbb membránfilteres ivóvíztisztító technológia megépítése, ivóvíz hálózat bővítése, a Strzyszawka folyó mentén lévő árvízvédőgát felújítása, városi épületek kazánjainak gázosítása és modernizációja, és még hosszasan sorolhatnánk a további fejlesztéseket .

A város évről évre nemcsak új épületekkel és infrastruktúrával gazdagodik, hanem szintén bővül a kulturális, sport és oktatási kínálat. A kulturális örökség védelmének és megőrzésének sajátos kifejezője a városban kialakított Sucha Beskidzka Városi Múzeum, amely egyedül rendelkezik múzeumi státusszal a Suski Járás területén. Az ő kezdeményezésére lett I. fokú Zene Iskola, megalakult a városi fúvós zenekar, a kórus, valamint a többgenerációs „Ziemia Suska” regionális együttes.

Jászberény és Sucha Beskidzka már tíz éve testvérvárosok. Sucha Beskizdka város polgármestere, Stanislaw Lichosyt volt a két város közötti együttműködés és barátság kezdeményezője. Az együttműködésnek köszönhetően az oktatás, sport, kultúra, egészségügy területén kiváló kapcsolatok jöttek létre.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?