Árhullám a Zagyván

Február 8-án reggel, a Zagyva Jásztelek térségében tetőzés közeli állapotba került, ezért II. fokúra emelte a folyó 99 kilométer hosszú szakaszán a készenlétet a KÖTIVIZIG. 

Az elmúlt napok évszakhoz képest lényegesen enyhébb időjárásának hatására a folyók vízgyűjtőin jelentős mennyiségű csapadék hullott, amely párosult a hóból származó vízmennyiséggel. A Zagyva-Tarna vízrendszerében a csapadéknak, illetve a hóban tárolt vízkészletből származó többletvíznek köszönhetően folyamatos áradás volt megfigyelhető és szintén árhullámok alakultak ki.

Zagyva jásztelki szelvényében kettős árhullám vonult le. A folyó vízállása február 6-án meghaladta a 350 cm-es szintet a jásztelki vízmércénél és I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe.

A felmelegedés okozta gyors hóolvadás és a lehullott csapadék következményeként a belvízi jelenségek több szakaszon is belvízvédelmi fokozat elrendelését tették szükségessé az elmúlt napokban.

A folyók magas vízállása és a csatornák emelkedő vízszintje miatt több helyen zárni kellett a torkolati zsilipeket. A szivattyútelepek indítása és kétműszakos üzemeltetése miatt területi II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a jászberényi szakaszon. A KÖTIVIZIG működési területén összesen 8930 hektárt borít belvíz, ebből 3560 hektár vetés, 950 hektár szántó, 1650 hektár legelő terület. A belterületi csapadék elvezetése gondot okoz a településeken, ezeken a helyeken mobil szivattyúk segítik a csatornák vizének eljutását a folyókba.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?