Madárinfluenza az állatkertben

Január másodikán az állatkert tavában egy elhullott hattyút találtak az intézmény munkatársai – tájékoztatta lapunkat Fercsik Péter, a jászberényi zoo igazgatója.

A tetemet az előírások szerint boncolásra küldték, melynek eredményéből kiderült, hogy a jószág H5N8 madárinfluenza vírussal fertőződött, ez okozta elhullását. Az állatkert dolgozói a hatósággal szorosan együttműködve megtették az óvintézkedéshez szükséges lépéseket. Fertőtlenítették a területet, elkerítették a tavat, ahol további három hattyú és két gólya lakott. Sajnos a következő napon az egyik gólya szintén elpusztult. Mintát vettek a szárnyasoktól, mely során kiderült, hogy valamennyien fertőzöttek, így el kellett altatni őket. Az állatok minden bizonnyal a tóhoz berepülő vadmadaraktól kapták el a betegséget.

Az állatkert valamennyi szárnyasát az előírások szerint elzárták és megfigyelés alatt tartják. Mintaadási kötelezettséget is teljesítenek, mely két hetes időkülönbséggel, két vizsgálatot jelent, így egy hónapig biztosan szünetel a pingvinséta, mely ebben az időszakban az állatpark legnagyobb attrakciója.
Fercsik Péter hangsúlyozta, hogy a fertőzés emlősökre veszélytelen, tehát mind az állatok, mid a látogatók biztonságban vannak. A Jászberényi Állat- és Növénypark változatlan téli nyitva tartással várja a vendégeket, egyedül a pingvinséta hiányzik az ilyenkor szokásos látnivalók kínálatából.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?