ZagyvaParty Fesztivál

Június 7-én délelőtt, a Jászkerület Nonprofit Zrt. kulturális szervezői, Tóth József, Patakiné Kocza Anita, Bíró János, Lóczi Péter, Csáki Anita, Góg Zoltán, Kovács Péter, Molnár Zoltán, Suhaj Csilla Tünde és Faragó Enikő tartottak sajtótájékoztatót a nyárkezdő június 23-26 között sorra kerülő ZagyvaParty Fesztivál kulturális programjáról.

Tóth József ügyvezető és csapata az előző évekhez hasonlóan családcentrikus és gasztronómiai élvezetekkel várja a látogatókat. A négy napos fesztivál idén a Margit-szigetre korlátozódik, ahol különböző helyszíneken érdekes, ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

A csütörtök a Blues nap jegyében telhet, a késő délutáni program kezdetén Góg Zoltán szervezésével a pARTalan ART megnyitóját tekinthetjük meg a víztorony és a Zagyva között, ahol homokszobrokkal és térinstalláció különlegességekkel készülnek a szervezők, amelyeket a fesztiválideje alatt minden nap meg lehet tekinteni. A helyszínen gumi fesztiválbútorokat helyeznek ki a kényelem érdekében. Az eseményen új publikációval várják a látogatókat a Jövőkép Egyesület tagjai, az Áramvonalaink című grafikai kiadvánnyal.

Patakiné Kocza Anita a gasztronómia szerelmeseit a retró hangulatú Sziget bisztróba invitálja, ahol a kockás terítőtől a szintetizátoros zenéig a régimódi kisvendéglők világába kalandozhatunk el finom magyaros ételekkel.
Lóczi Péter a Katlan színpad színházi miliőjét kívánta népszerűsíteni, ahol a Napraforgó meseszínpad: Csodafurulya előadása várja az apróságokat szombaton, illetve a handpan svájci hangszerrel ismerkedhetünk Nagy János „Afronauta” megszólaltatásában.

Ha néhányan a szabadba vágynak, ugyanakkor szívesen megnéznének egy filmet, megtehetik a szabadtéri filmvetítésen a Kapitánykertben. Pénteken az Üvegtigrist tekinthetik meg, szombaton a Másnaposok filmvetítése következik, a fordulónapon a klasszikus Szombatesti láz élményébe merülhetnek a kertmozi látogatók illetve vasárnap a Kém c. filmet nézhetik meg – részletezte Molnár Zoltán a kertmozi szervezője.
A Blues nap pedig leginkább attól az, hogy az alkonyat mámorában a The Devil’s Trade koncert a Ripoff Raskolnikov és a 3Elements Moonlight party – Tom Hallas koncertjén áténekelhetjük magunkat a szintén program gazdag pénteki Jazz napba.
Ellátogathatunk lovaskocsival az Erős Pálinkafőzdébe, majd a Jászsági pálinka terasz a Jászkapitányok pálinkamustrájára invitálja az érdeklődőket. Kormos Ábel délutáni jazzel kedveskedik a hallgatóságnak, majd Orosz János tart előadást a gyümölcsök és termések begyűjtésének fontosságáról, valamint a szakszerű cefrekészítésről. Kovács Péter a városi könyvtár vezetője kiemelte, hogy idén is lesz NAV tájékoztató az otthoni pálinkafőzés szabályairól.
A szombati fordulónap tömérdek programmal várja az érdeklődőket, a könyvtárosok nevében Csáki Anita a „Megbocsájtás Napját” hirdetette, ahol mindenki büntetlenül visszaszolgáltathatja a kikölcsönzött, de már lejárt könyveket. Lehetőség lesz rejtvényfejtésre és használt könyvek vásárlására is. A Kultúrzug idén a Könyvzugi manók világába varázsolja a kicsiket, de a gyermekeknek nem lesz hiány az élvezetekben, hiszen a gyermekjáték téren Sárkányverő interaktív játékparton vehetnek részt.  A sötétedés bekövetkeztével mécses készítésre lesz lehetőség, amit később a Zagyva hullámain útjukra engedhetünk. A szakszerű pálinkakóstolás alapjai után Dynamite Dudes koncert és a Hollywood Rose szórakoztatja a közönséget. Majd ezt követően látványos tűztánc bemutatót tekinthetünk, meg illetve tűzugrást. A éjszakai ébren tartó az AC/BC zenekar, végül a még mindig táncolni vágyóknak a Yoko Retro Disco áll rendelkezésükre.
A fesztivál utolsó napján, avagy az ínyenc napon a hagyományőrző Pandúrgulyás és népi étel főzőversenyre kerül sor, melyet Bíró János részletezett. A versenyen négy kategóriában lehet nevezni, elsőként a pandúrgulyás recept ételfőző, másodikként a bográcsban-, és cserépedényben készült ételek, ezután a grill ételek és süteményekkel is lehet nevezni.

A zárónap látványos délelőtti eleme a lovagrendek bevonulása. A gyermekekről természetesen ezen a napon sem feledkeztek el a szervezők, mivel a Babtársulat népi ihletettségű játékok parkja kellemes kikapcsolódást nyújthat a kicsik számára.
Suhaj Csilla a vasárnapi kulináris élvezetekhez hozta meg a kedvet és az étvágyat. A Jászsági Ízek bemutatóján Szabó Sípos Barnabás színművész, Halászi Endréné hagyományőrző és nagy meglepetésünkre Erdei Gábor a Trió Tv felelős szerkesztője is közös főzőbemutatóval várja az érdeklődőket. A beszélgetőtárs idén Molnár Róbert az M1 és a Kossuth Rádió műsorvezetője lesz, akitől különleges fortélyokat tudhatunk meg szakácstudományunk bővítésére.

Az ételek zsűrizése és a sörfőzési bemutató után a Palotásy János Zeneiskola műsora következik, majd újra a zenekarok csapnak a húrok közé, az Akusztik Trió koncert, a Cabaret Medrano, majd előzenekarként a ZOOM pezsdíti fel a közönséget a Republic koncertre. Az esti órákban a Last dance for you a Sziget Bisztróban és végül utolsó fellépőként a 3Elementsd Moonlight party- Metalien várja a rajongókat a Toronypódiumon.