Vágó Pál rajzművészete

Minden hónap visszatérő művészeti eseménye a Szikra Galériában a Hónap Műtárgya sorozat. Vágó Pál erre az alkalomra kiválasztott festményét – amely a Jászsági juhász címet viseli –, a művészetkedvelő közönség már az előadás megkezdése előtt érdeklődve szemlélte.

Szikra István, a galéria tulajdonosa lelkesen beszélt a festmény apró részleteiről, amelyeket megcsodálni feltétlenül érdemes. Jó házigazdaként ügyelt arra, nehogy valakinek valami fontos érdekesség elkerülje a figyelmét. Majd köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, köztük a Jászapátiról érkezett vendégeket, művészeket. A Palotásy János Zeneiskola tanárainak és növendékeinek fuvola- és zongora játéka vezetett át zenéről a festészetre. Különösen találóak voltak Bartók Béla Hol jártál báránykám? lezongorázott sorai, mivel éppen a kiválasztott kép témájához passzoltak.

Czuk Ferenc festő-restaurátor mutatta be röviden a művet, melyhez személyes kötődéséről is mesélt. Töténetesen nemrégiben végzett a festmény restaurálásával. Ez nem volt könnyű munka, mivel kartonpapírra festették és kora a száz évet is meghaladja. Valószínűsíthetően tanulmánynak készülhetett a mű, ezt alátámasztja az olcsó, nem túl időtálló papundekli használata. Címet, és arra utaló felírást nem talált a festményen, így a cím – Jászsági juhász – a restaurátor és a tulajdonos közös elkereszteléséből született. A kép nagy része kidolgozatlan, nincsenek rajta ecsetnyomok, a felhordott színeket spaklival húzta szét a művész. A fő hangsúly az öreg juhászemberen van, szinte portrészerű a megjelenítése emberalakjának előtérbe helyezése okán. Különösen kézmozdulatának kidolgozottsága igen aprólékos, ahogy dohányzacskóját tartva hüvelyk ujjával megtömi a pipáját.

Hogy milyen körülmények között került a festmény Szénási Lajos tiszasülyi földesúr főszolgabíró tulajdonába, homály fedi. De Szikra István műgyűjtő birtokába közvetítőn keresztül jutott, aki Szénási 80 éven túl járó unokájánál talált rá. Az előadást megtisztelte Birkás Nándor Jászapátiban élő műgyűjtő, aki a legnagyobb Vágó Pál gyűjtemény birtokosa. Nem érkezett üres kézzel, festményt, rajzokat, közel száz éve kiadott művészeti könyveket hozott magával. A csodálatos rajzkészséggel megáldott Vágó Pál ceruzarajzainak egyikén a 18 esztendős Rácz Aladár cimbalom virtuóz volt látható. Birkás úr érdekes történeteket mesélt a művész életéről, műveinek felkutatásáról, gyűjtéséről – színesítve ezzel az estét. A bemutató lassan, a jó szokás szerint, közvetlen beszélgetéssel és csendes borozgatással zárult.