Változás és állandóság az oktatásban

Kedden délután a Déryné Rendezvényház dísztermében köszöntötte az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerülete a pedagógusokat. Az ünnep alkalmával kitüntető oklevelekkel és díjakkal ismerték el az óvónők, tanítók, tanárok áldozatos munkáját.

A Zengő Óvoda növendékeinek néptáncos műsorát követően a megjelenteket Birinyi János tankerületi igazgató versidézettel köszöntötte. „Külön öröm számomra, hogy első alkalommal a város és Jászberény Járás valamennyi tanintézményének képviselője jelen lehet ezen a jeles eseményen.”

Pedagógusnap alkalmából a város közössége és képviselő-testülete nevében Szabó Tamás polgármester üdvözölte az egybegyűlteket. „Olyan eseményen vagyunk jelen, amely hagyományait tekintve hosszú évtizedekre tekint vissza, ám amelyet mégis minden évben új tartalommal tudunk megünnepelni.”

A pedagógusmunka meghatározója és jellemzője is hasonló, hiszen az minden szeptemberben újra kezdődik, mégis minden tanév sajátosan más. Ez az állandóságban fellelhető változatosság okozza a munka szépségét és örömét. Az oktatásban valamilyen formában mindannyian érintettek vagyunk, kezdetben diákként, majd szülőként és egyéb számtalan módon. Önkormányzat képviselőjeként, vezetőként még ezen túlmenően külön együttműködést kell tanúsítani az oktatással, pedagógusokkal, intézményekkel és vezetőikkel.  A kapcsolat kormányszinten intenzitását, szabályrendszerét tekintve változik, ahogy az oktatáspolitika is változik. A cél és a feladat azonban változatlanul a közösségek szolgálata marad. „Azt gondolom minden változtatás mögött valamilyen jobbító szándék van, melyet elméletileg el is tudunk fogadni…Javaslom, adjunk egyfajta kibontakozási lehetőséget annak a gondolatnak, ami most fogalmazódik.” –  kérte Szabó Tamás. A polgármester elmondta, hogy a városvezetés és képviselő-testület szerepe még nem körvonalazódott az előttünk álló változtatások kérdésében, de hangsúlyozta, továbbra is minden jobbító szándékával az intézmények mellett áll.
A beszédet követően a díszoklevelek átadására került sor. Petri Andrásné hatvanöt éves pályafutása elismeréseként vas oklevélben részesült. Németh Józsefné a pedagógusi pályán eltöltött hatvan évért gyémánt, míg Buzás Sándor ötven év tanítói munkáért arany oklevelet kapott. Szemánné Barkóczi Judit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Elismerő Oklevelét vette át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el Kolonicsné Szórád Judit, Baráthné Szélesi Edit, Háfra Gergelyné, Horváth Józsefné, Bernhardt András, Bernhardt Andrásné, Péterné Varga Erzsébet munkáját.

Az elismerések sorát a Felszállott a páva és a Jászok című produkció kapcsán szívünkbe zárt kislány, Busai Bori énekműsora színesítette. Bori szülei, Busai Zsuzsa és Busai Norbert néptánc-pedagógusi munkájuk elismeréseként oklevélben részesültek. A jász hagyományok és identitásunk az ifjúság irányába történő ösztönzéséül a polgármester és Bolla János jászkapitány redemptios díszokleveleket nyújtott át a tanintézmények vezetői részére.
Az év során kiválóan teljesítő óvodapedagógusok Szabó Tamás polgármestertől és Beszteri Éva intézményvezetőtől vették át elismerő okleveleiket.
Szabó Szonja, a jászárokszállási művészeti iskola tanulója hegedűszólóval örvendeztette meg a közönséget, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elismerő okleveleinek átadására került sor. Alattyán, Jászágó, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jánoshida, Pusztamonostor, Visznek Jászárokszállás települések, valamint a jászberényi Bercsényi iskola, Apponyi iskola, a Székely Mihály iskola, a Palotásy zeneiskola és a Lehel Vezér Gimnázium oktatási intézményeinek képviselői részesültek elismerésben.

Víg Benjamint jól ismerjük csillagászatban elért kiváló eredményeiről. Ezúttal tenorkürtön előadott zenei tudásában gyönyörködhettünk a műsor színesítéseképp.
Díszoklevelet kaptak a Szent István Sportiskola, a Szolnoki Szakképző iskola, az egyházi fenntartású Terplán Zénő Szakközépiskola, a Nagyboldogasszony iskola, a Liska József iskola kiváló tanárai.
Garai Gábor Jó kedvet adj című verse méltó befejezése volt a felemelő ünnepségnek.