Célegyenesben a Jászok

Kedden már csupán 24 napot számoltunk a Jászok című történelmi dal- és táncjáték bemutatójáig. Délután az alkotók a Jászság polgármestereinek és a helyi média képviselőinek számoltak be az utolsó mozzanatoknál járó produkcióról a Szikra Galériában.

Magyarságunkat, nemzeti öntudatunkat a kultúra művelésével tartjuk életben. Jász közösségünknek is szüksége van identitásunk erősítésére, melyet most művészeti ágak, települések, a közösség tagjainak összefogásával egy eddig példa nélküli színházi előadással emelünk magasabb szintre. A Jászok rólunk szól. Dalban és táncban mesél történelmünkről, szokásainkról, hitünkről, megpróbáltatásainkról, összetartásunkról. Egy mitikus család hét generáción átívelő regéje elevenedik meg a színpadon az egyén sorsán keresztül utalva a jász nép összességére.

A sajtótájékoztatón elsőként a mű koreográfusa, Mihályi Gábor szólalt meg: „Annyi emberi energia, akarat áll mögöttünk, hogy ebből csak siker születhet” – véli a koreográfus. Elárulta, hogy éppen most érkezett meg Melis László zeneszerzőtől az utolsó jelenet kottája, így zeneileg elkészült a mű.

Soós Andrea producer elmondta, hogy jeles személyiségek támogatását sikerült elnyerniük: így a Jászság polgármesterei és vállalkozói, dr. Balog Ádám az MKB bank elnök vezérigazgatója, fővédnökként Áder János köztársasági elnök. A díszbemutató fővédnöki tisztét elvállalták dr. Balog Ádám, Pócs János országgyűlési képviselő, dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Ternyák Csaba egri érsek, Szabó Tamás polgármester.
Szabó Tamás a darab tekintetében a jász összefogást, a bemutatók vonatkozásában a települések összefogását hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az előadássorozat Jászberény legnagyobb kulturális eseménye lesz az idén, mely komoly költségvetési tételként szerepel az önkormányzatnál abban a tekintetben is, hogy a Szabadtéri Színpad jelentős fejlesztést élvez (mobiltető, mozgó színpad) a maximális siker érdekében. A polgármester ismertette, hogy a nyilvános főpróba jegyárait az önkormányzat finanszírozza, lehetőséget teremtve ezzel a gesztussal a hátrányos szociális helyzetben élők számára is a darab megtekintésére. A június 8-i előadásra szintén az önkormányzat látja vendégül a nézőket, amikor elsősorban a 10-11. osztályos tanulóifjúság megjelenésére számítanak.

Pócs János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a produkciónak nem ára, hanem értéke van, mely az elszármazottaknak és az itt élőknek is pénzben kifejezhetetlenül sokat jelent. Elmondta, hogy igyekezett minden alkalmat megragadni, hogy az ügy mögé állítson intézményeket és személyeket. Örömmel tölti el, hogy dr. Balog Ádám és dr. Ternyák Csaba érsek atya teljes szívvel támogatja a darabot.
Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője kifejtette, hogy az előadás Jászságos szereplői egy ifjú csapat tagjai, akiknek kihívás és egyben óriási lehetőség, kiváló tanulási terep a táncjátékban való részvétel. Az Állami Népi Együttes tagjaival és valamennyi résztvevővel egy erős, összetartó közösséggé formálódott a közel százfős csapat. A koreográfus elmondta, hogy az utolsó táncos jelenet megalkotásánál tart a munka.
Végezetül a fiú szerepét játszó Fundák Kristóf kapott szót, aki elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetésnek érezte, amikor párjával együtt felkérték őket a főszerepekre. Meggyőződése, hogy a bemutató történelmi pillanatokat hoz.

A Jászok történelmi dal- és táncjáték premierjére a Szabadtéri Színpadon június 3-án, fél kilenckor kerül sor, melyet a következő napokban további hét berényi és szeptemberben egy fővárosi előadás követ.

Jegyek 1500-2900 forintos áron már kaphatók interneten
a www.jaszok.com oldalon és a Jászberényi IBUSZ Irodában,
valamint az országos jegyértékesítő portálokon.