Micsoda csók!

Thorma János Csók (Zeusz és Dioné) olajvászon festményét csodálhatják meg a művészetkedvelők április 5-én, kedden 17 órakor a Szikra Galériában A hónap műtárgya sorozat következő programján.

A festménybemutatót megelőzően 16-órakor koszorúzáson való részvétellel fejezhetik ki tiszteletüket, a Lehel Vezér Gimnázium épületén elhelyezett Thorma emléktáblánál.
Thorma János (Kiskunhalas, 1870. – Nagybánya, 1937.) festő 1871-1884 között Jászberényben élt és a  gimnáziumban tanult. A Nagybányai Művésztelep egyik alapítója és jellegzetes mestere. A millenniumi kiállításra festette fő művét, a rendkívüli alapossággal készült Aradi vértanúkat, amelyet témája miatt nem engedtek bemutatni. Rembrandt hatott rá (Békesség veletek). Párizsban festette Szeptember végén című képét. Zsánerképei közül kiemelkedő helyet foglal el a Munkácsy-tradícióhoz kapcsolódó, gazdag koloritú Kocsisok között. Objektívebb ábrázolású híres képei Október 1.; Kártyázók. Thorma  hatalmas vásznon a Talpra, magyar!-t ábrázolta, az évtizedeken át festett képet azonban nem tudta teljesen megoldani. 1919 után Nagybányán főként tájképeket és aktkompozíciókat festett.

Naturalista iskolázottsággal rendelkező, de romantikus vérmérsékletű művész volt. Életművében mindvégig keveredett is a két módszer. A plein air inkább csak későbbi korszakában érdekelte, munkásságában mindvégig érezhető volt, hogy első mestere, Székely legalább oly nagy nyomot hagyott benne, mint a nagybányai elvek. Stílusa ezért némiképp eklektikus, egyformán lehet a naturalizmus képviselőjének és a romantikus történelemfestészet egyik utolsó hívének minősíteni.
Az alkotót és a festményt bemutatja Bagosi Zoltán építészmérnök, műgyűjtő.

Kötetlen beszélgetés Thorma János művészetéről, pályájáról, alkotásairól művészetének kedvelőivel és a művész tisztelőivel. A programot színesíti Kiss Henriett zenetörténész, zongora és ének előadása.