Szabó Zsófi megvédte bajnoki címét

A magyar karate szervezetek klubjai közül 33 egyesületből 84 fő nevezett a március 26-án Budaörsön megrendezett Fullcontact Karate Magyar Bajnokságra. A Yakuzák SE-t Fekete Farkas Mór, Szabó Zsófia és Szegedi Gábor képviselték. 

A kyokushin karate stílusának legjobb küzdőit felvonultató országos verseny tétje nem csak a magyar bajnoki cím volt, hanem a május 14-én, Grúziában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra való részvétel lehetősége is. Szabó Zsófi számára, aki két évvel ezelőtt bronzot, tavaly pedig ezüstöt szerzett az Eb-n, most sem volt kérdéses, hogy utazhat-e Tbiliszibe. Azt, hogy az 55 kg-os nők hazai mezőnyében nincs ellenfele az Y-os versenyzőnek, a budaörsi bajnokság is megmutatta. Zsófival szemben az ifjú kapuvári versenyző, Németh Veronika személyében csupán egy ellenfél mert kiállni, de bármilyen lelkesen is harcolt, esélye sem volt Agócs Tibor tanítványával szemben. Érdekesség, hogy Szabó Zsófi ezúttal a kata (formagyakorlat) versenyszámban is elindult, és ott 5. helyen végzett. A kata versenyzés Zsófi számára amolyan gyakorlás volt a közeledő dan vizsgája előtt.

Bár az ezüst is szépen csillog, mégsem volt felhőtlen az öröme Fekete Farkasnak, aki nem bírt nagy riválisával, a nyírbátori Karczub Zalánnal a férfiak 65 kilogrammos mezőnyében. Pedig a döntőig sima volt Farkas útja, látszott, hogy jó formában van. Ott azonban úgy tűnt, nem hiszi el, hogy legyőzheti a mindaddig KO-k sorával menetelő Karczubot. A bizonytalanság meg is bosszulta magát, egy óvatlan pillanatban Fekete belefutott egy ipponba. Ez a hiba még az Eb részvételét is veszélyeztetheti. Nem sokon múlott, hogy Szegedi Gábor is bejusson ugyanezen súlycsoport négyes döntőjébe, két hosszabbítás után azonban a későbbi bronzérmes, Firdavs Abdulloev (Ippon KKSE) legyőzte a berényi fiút.

A magyar bajnokság krónikájához tartozik, hogy Szepesi Csenge (Kamikaze SE, Sopron), aki tavaly Tokióban világbajnokságot nyert, továbbra sem talált legyőzőre, így természetesen ő is utazik Grúziába. Szepesi a budaörsi verseny előtt egy héttel Jászberényben is járt, ahol a Yakuzák SE háziversenyén edzést is tartott az Y-os utánpótlásnak. Szabó Zsófi és Szepesi Csenge korábban már több közös edzést is tartottak, akár az Eb, akár pedig a japán VB előtt. A soproni lány most úgy nyilatkozott Zsófiról, hogy szerinte jó esélye lesz az Eb-t megnyerni, de fejben, ha lehet, még jobban össze kell majd szednie magát.

Az immár hagyományos – sorrendben hatodik – háziversenyt ezúttal a nagykátai sportcsarnokban rendezték a Yakuzák, hiszen ott is rendszeresek a tréningek, nem csak az Y Házban. A háziversenyt megtisztelte jelenlétével Shihan Dr. Karmazin György, a Shinkyokushin Harcművész Szövetség elnöke is, aki elismerően nyilatkozott az Y-os utánpótlásról. Szerinte a Yakuzák fiataljai közül néhányan – például Mező Lili – akár az olimpiára is esélyesek lehetnek, amennyiben a 2020-as tokiói bemutatkozás után a sportágat (semi-contact stílusban) felveszik az ötkarikás játékok sorába.


Forrás – Y Média