Mentsük meg az értékeinket

A Jászkürt Újság előző számában Szűcs Kálmán gondolatébresztő sorokat írt a XX-XXI. századi Jászságról. Ebben érintőlegesen a tanyasi iskolák építéséről is szólt.

Már korábban, jászberényi helytörténészek írásaiban is az szerepelt, hogy az 1920-as, ’30-as években épültek a tanyasi iskolák. Birtokomban van egy végbizonyítvány, amelyet a tőtevényi iskolában állítottak ki 1914-ben. Ez azt bizonyítja, hogy akkor már bizonyosan volt Tőtevényen általános iskola.

Csak az emlékezetemre hagyatkozva, gyerekkoromban hallottam, hogy a szomszéd bácsi 1905-ben már a tőtevényi iskolába járt, ami pedig azt jelenti, hogy az itt közölt konkrét bizonyíték, a végbizonyítvány idejénél is régebbi lehet az iskola.
Életünk során nagyon sok szellemi és tárgyi dologgal találkozunk. Mindezt nem tudjuk befogadni. Az utókornak segítünk, ha ezeket pontos dátummal, névvel látjuk el. Lehetőleg ne elégedjünk meg az első helyről származó adatokkal. Ahogy telnek az évek, előfordul, hogy emlékezetünk pontatlanul működik. Van még teendője múltunk megismerésében a levéltárban kutatóknak.

Katona Katalin