A jászsági iskolák fejlesztése

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerülete szeptember utolsó péntekén délelőtt záró rendezvényt tartott a Déryné Rendezvényház dísztermében abból az alkalomból, hogy „A Jászsági iskolák fejlesztése” elnevezésű projektjük befejeződött. A rendezvényen számos vendég mellett részt vett Rétvári Bence parlamenti államtitkár is.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2012 májusában a Jászsági Általános Iskola 12 tagintézménye összefogott  A Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése konstrukcióra eredményes projektet nyújtott be. A kedvezményezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amelyet e projektben a Jászberényi Tankerület képviselt. Ezt követte a projekt megvalósítása 2013. május 1-je és 2015. július 15-e között.
Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a projektzáró eseményen Birinyi János tankerületi igazgató, Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő mellett megjelent és felszólalt Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Hanesz József KLIK elnök.

A projektzáró rendezvényen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy minden diáknak mindenhol ugyanazon esélyeket, lehetőségeket kell megteremteni a kis- és nagytelepüléseken. Ez a program is ezt a célt szolgálta. Olyasfajta tudásközpontok jöttek létre, amelyek jászsági természeti, földrajzi, kulturális ismereteket hoztak össze. Olyan baleset-megelőzési, drogprevenciós, testmozgással kapcsolatos programok valósultak meg, melyek a hagyományos iskolai oktatás kereteiből kilépve sok esetben kirándulással, vagy erdei iskolában adták át azt a plusz tudást, amire fiataljainknak leginkább szüksége van.

A Jászsági Általános Iskolát Pesti Péter intézményvezető, a projektet Kovács Béláné Pető Magdolna projektvezető, valamint Puskás Aurél fejlesztő munkatárs mutatta be, utóbbi előadás már kitért a fenntartható eredményekre is.
A délelőttöt összefoglalva: az elnyert támogatás háromszázmillió forint, amelyből a bő huszonhat hónap alatt a 12 tagintézmény változatos programokat, tananyag és honlapfejlesztést, valamint jelentős eszközbeszerzést valósított meg. A Jászsági Általános Iskola, azaz a jászberényi székhelyű Apponyi Albert, Bercsényi Miklós és Székely Mihály tagintézményeiben és Alattyán, Jánoshida, Jásztelek, Jászjákóhalma, Jászágó, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Pusztamonostor, Visznek településeken lévő tagintézményekben több mint kétezer diák, kétszáz pedagógus bevonásával 270 program valósult meg.

A Jászsági Általános Iskola minden tagintézménye lelkesen tervezett, majd dolgozott, hiszen nagyon jó, hasznos tevékenységeket lehetett a projekt keretében megvalósítani. Egy intézményként tervezni, gondolkozni és dolgozni nehezebb feladat volt, de a közös elvek, keretek meghatározásával a tagintézményi együttműködések, közös tevékenységek példaértékű programja valósult meg.
A konstrukcióban hat tématerület feladataira lehetett pályázni, és az alábbiak valósultak meg:

Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek támogatása keretében: környezeti nevelést szolgáló erdei iskolák, ökoiskolák, alkalomszerű szabadtéri mozgásos tevékenységek, természet közeli sporttáborok, sportkirándulások. Az idegen nyelv fejlesztése érdekében nyelvi tábor, nyelvi témahetek, nyelvi vetélkedők. Az informatikai tantárgy fejlesztése érdekében informatikai szakkör, digitális tartalmi fejlesztések. A komplex közlekedési ismeretek keretében baleset-megelőzési és egészségfejlesztési ismeretek oktatása valósult meg.

Egészségfejlesztő – szemléletformáló – iskolai programok valósultak meg a tanulók egészségének védelme, valamint az egészséges életmód és a testmozgás iránti igény viselkedésbe épülése érdekében, például a mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok, egészségnapok. Népszerűek voltak a konfliktuskezelő, iskolai agressziókezelési-, családi életre nevelést célzó programok, elgondolkodtatóak a dohányzást megelőző, valamint illegális és legális szerek okozta függőségek megelőzését célzó programok.

A pedagógiai-módszertani megújulás szerves részeként az önfejlesztést, a pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzések történtek. A pedagógiai módszertani megújulást elősegítő tanártovábbképzésen 51, a megújuló tartalmi szabályozókhoz kapcsolódó szaktárgyi tanártovábbképzésen 23 pedagógus vett részt.

Szaktárgyi továbbképzések megvalósítása, valamint korszerű oktatási módszerek, jó gyakorlatok, új tartalmak bevezetése a tanmenetbe. Pl. nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek feldolgozása; nemzetiségi népismereti programok; családi életre nevelést segítő innováció és minden tagintézményben megvalósult tanévenként legalább egy hagyománnyá tehető iskolai esemény.

Három együttműködő partner segítette, gazdagította a projektet: Jász Múzeum Kulturális Alapítvány, Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány, Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
A tanórai, illetőleg az egész napos iskolai oktatás megvalósítását elősegítő szemléltető tan- és segédeszközök, a mindennapos testnevelés bevezetését segítő sporteszközök beszerzése történt minden tagintézményben, összesen mintegy 57 millió forint összegben.

jasziskolak_tablazat.jpg