Gondolatok a tábori emlékekről…

Tanév vége felé érkezett a hír, hogy az Egri Egyház Megye pályázatai között a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola az „Innovatív oktatás a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium” nyertes pályázat keretében hat tematikus nyári tábort szervezhet.

A Szakképző Iskolai Intézményegységben tanulók érdeklődési körüknek megfelelően választhattak két-két sport-, öko- és nyelvitábor közül. A táborokban a diákok és a tábort vezető tanárok együtt gondoskodtak a táborok rendjéről, a célirányos programok megvalósításáról, nem utolsó sorban a jó hangulatról. Ehhez arra volt szükség, hogy akik együtt mentek el egy hétre kikapcsolódni, tapasztalatokat szerezni vállalják a közösségi együttlét minden előnyét, szépségét, feladatát, időnkénti kötöttségét.

Az első két tábort augusztus 10-14-ig szerveztük meg Nagyvisnyóhoz közel Dédestapolcsány Bánvölgye Élménytáborában. Sport- és ökotáborozóknak kiváló volt a helyszín. A Bükk lankás tájai, a természet közelsége lehetőséget adott a környék megismerésére. Még az éjszakai túrán sem vesztünk el… Ki- ki saját tábori tematikája szerint valósította meg a célul tűzött napi programokat. Tették ezt a diákok és tanárok úgy, hogy a közösségi létezés új oldalát ismerhették meg. Az biztos, hogy vidám csapatok voltunk még akkor is, ha a reggeli tornánál nem sikerült mindenkinek bemutatnia kedvenc gyakorlatát, de már a reggeli mosolygás is biztató jel volt arra a napra. Bebarangoltuk Szilvásvárad környékét. A túrák kilométerei a lábunkban és az izzasztó meleg igazi kihívás volt nekünk – alföldről érkezőknek. Dédestapolcsányon a Kézműves Házban olyan vendégfogadtatásban volt részünk, hogy sokáig fogjuk emlegetni. A kovácsmesterség alapismereteit, a kenyérlángos sütést, a fonást, festést magunk is kipróbálhattuk. Táborhelyünkön mindig szólt a zene- köszönhettük ezt szorgalmas zenei felelőseinknek. Sportversenyek, szakmai előadások, fürdés, vidám vetélkedések és nyüzsgés jellemezte minden percünket.

A nyelvi táborban résztvevők Egerben töltötték el a kellemes egy hetüket. A nyár utolsó hetében Pálházán táborozott a második sport- és ökotáboros csoport, és még Egerbe is visszamentek a nyelvi táborosak. Ki kívánhatna jobb felkészülést az új tanévre? Táborunkban minden nap volt egy mottónk, reggeli és esti fohászunk. Higgyük el, hogy erre is szükségünk volt, van és lesz is! Mennyire igaz!? Tartsuk továbbra is magunkat ahhoz, hogy az „ Intő szóra hallgatni életre vivő út, aki megveti az intést, az eltévelyedik.”  Péld. 10, 17.

Ehhez kívánok tanulóinknak, szüleiknek, tanárainknak, intézményünk minden munkatársának hitet, sok erőt és egészséget!

Gőzné Rusvai Júlia