Esőben is jó mulatság

A hétvégi rendezvényekkel igen mostohán bánt az időjárás. A szűnni nem akaró eső bizony elvette a kedvét annak, aki hagyta. Két jászsági település, Jászladány és Alattyán dacolva a természeti elemekkel a szombatra meghirdetett rendezvényét nagy sikerrel megtartotta.

Jászladányban a Nagyközségi Önkormányzat harmadik alkalommal szervezte meg a „Ladány Napját”, melyet kötetlen szabadidős napnak szánnak évről-évre, amikor is a kikapcsolódás, az egymás felé fordulás, a közösségek együttléte a legfőbb cél. Ez a cél maradéktalanul megvalósult, hiszen több mint ötven csapat kondérjában főtt az ebéd a sátrak alatt. A zsűri tagjai között kedves ismerőst is találtunk Kovács Tamás plébános, azaz Tamás atya személyében.

Drávucz Katalin polgármester asszony köszöntőjében örömmel számolt be arról, hogy ez évben új színnel gazdagodott a rendezvény, ugyanis a vajdasági Oromhegyes és az erdélyi Csíkrákos településekkel az előző napon aláírták a testvér települési megállapodást és a küldöttségek máris aktív résztvevőként vesznek részt a főzőversenyen. „Remélhetőleg hosszú és tartalmas kapcsolatot alapoztunk meg. Nagyon fontos a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok ápolása és az összetartozás érzésének erősítése” – fogalmazott a polgármester asszony.

Pócs János országgyűlési képviselő a jászladányiak kitartását, tenni akarását emelte ki, mely nem csak abban nyilvánul meg, hogy a rendezvényt a kedvezőtlen időjárás ellenére is megtartották, de a település fejlődése érdekében kifejtett munkában is jelen van.
Az ünnepség egyik meghatározó eseménye a Díszpolgári Díj átadása. Ez évben néhai Gonda Sándor képviselő és Szűcs István János nyugalmazott pedagógus munkáját ismerte el az önkormányzat.
Az ünnepi percek után a nap a szórakozás jegyében telt el gyermekműsorokkal, hagyományőrző csoportok fellépésével, a tanulók műsorával és sztárvendégekkel.

Ezzel egy időben Alattyán Község Önkormányzata és az Alattyán Községért Alapítvány közös szervezésében „Szent Mihály napi találkozások” címmel tartalmas rendezvényre invitálták a település lakóit és minden érdeklődőt. Érdeklődőben itt sem volt hiány. Több százan vágtak neki esőben-sárban a Jász Határ Futás tizenegy kilométeres távjának és a bográcsok felől is hamarosan finom illat terjengett. Koczkás Gábor polgármester és dr. Mosonyi Sándor kuratóriumi elnök gondos házigazdaként biztosították a szórakozás feltételeit.

A helyi óvódás, iskolás, nyugdíjas és művészeti csoportok előadásán túl sztárvendégek – így Tihanyi-Tóth Csaba és társulata is – szórakoztatták a nagyérdeműt. Az időszaki kiállításon Túróczi Béla festményei nyújtottak esztétikai élményt. Pócs János a helyi rendezvények közösségformáló szerepét, valamint annak fontosságát emelte ki köszöntőjében, hogy a településeket érezzék magukénak a közösségek.