Aratónap színes programokkal

A Jászapátiak Baráti Egyesülete és támogatóinak összefogásával szervezték meg július 11-én a XVIII. Aratónapot és 16. Kakaspörköltfőző versenyt jászapáti határában. A rendezvény célja, hogy a kézi aratás hagyományait átadják a fiatalabb generációknak. Az aratónaphoz kapcsolódó kakaspörköltfőző verseny mára családi, baráti, munkahelyi és civil közösségek kedvelt programjává vált. A közösségi élményt a színes programelemek tették változatossá.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) és fő támogatója a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. közel két évtizede szervezi meg a hagyományőrző Aratónapot. A búza nagyapáink, nagyanyáink korában és ma is az életet szimbolizálja. Őseink kemény munkával teremtették meg mindennapi kenyerüket az asztalra. Az Aratónap az élet ünnepe és tiszteletadás az ősöknek. Az aratók kora reggel busszal indultak a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. irodaházától az aratónap helyszínére, ahol a szervezők szeretete fogadta a vendégeket. Az aratópárok népviseletbe öltözve, kézi kaszákkal sorakoztak fel a színpad előtt.

A megnyitón Szabóné Nagy Enikő, a JABE alelnöke „Isten hozott kedves vendég!” – szívmelengető szavaival köszöntötte a vendégeket. Schmidt Antal, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. vezérigazgató helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az elődök kitartása erőt ad számunkra ahhoz, hogy napjaink gazdasági, környezeti, természeti kihívásaival szembe tudjunk nézni és az olykor felmerülő nehézségek ellenére eredményeket érjünk el a mezőgazdaság különböző ágazataiban. Schmidt Antal felidézte a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elődje, a jászapáti Velemi Endre Mgtsz és a globigi LPG Roter Stern között 1965-ben kialakult barátságot és az ötvenedik évfordulót ünnepelve köszöntötte a rendezvényre látogató német barátokat is. A német delegáció nevében Ulrich Rehhahn üdvözölte az Aratónap résztvevőit. A megnyitó beszédek után Mihályi József a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör vezetője felidézte a régi aratási szokásokat.

Az aratópálinka elfogyasztása jelezte, hogy hamarosan kezdetét veszi a kézi aratás. Az aratópárok a Muskátli Népdalkör kíséretében elindultak a közeli búzatáblába. A hagyományőrző aratás bemutatóján nemcsak idősebbek, hanem fiatalok és kicsi gyermekek is részt vettek. A búzatábla végén aratóreggelivel várták az aratókat. A terítéken volt cipó, kenyér, szalonna, kolbász, hagyma, paprika, paradicsom, víz és tej, amely biztosította az energiát a kemény munkához. Az aratókat – visszatérve a színpadhoz- nagy tapssal köszöntötte a közönség. Lóczi Miklós a Jászapátiak Baráti Egyesülete elnöke emléklappal, ajándékkal köszönte meg az aratópárok munkáját. 

Az Aratónap kísérőprogramja volt a 16. Kakaspörköltfőző verseny. A déli harangszóhoz közeledve a csapatok elkészítették az ízletes pörkölteket. A zsűri elnöke Szabari Zoltán és tagjai Kendra Tamás, Ulrich Rehhan alig várták, hogy megkezdjék a munkát. Nehéz helyzetben voltak, sokáig kóstolgattak és tanakodtak, hogy melyik csapat legyen a győztes a különböző kategóriákban. A Kakaspörköltfőzés Mestere címet idén a Kanyarkakas csapata kapta. A verseny eredményei: Főzés kategóriában I. Kanyarkakas; II. Tyúkudvar rémei; III. Kormos-Klement; Vers kategóriában I. Babos Kakasok; B&B Kukorik; III. Jóbarátság Nyugdíjas Klub; Megjelenés kategóriában I. Tyúkudvar rémei; II. Kanyarkakas; III. Babos Kakasok; Ételnév kategóriában I. „Őszidő Nyugdíjas Klub; II. Tarka kakasok csapata; III. Csirkefogók.

A hagyományőrző program része volt a színes folklór műsor, a színpadon egymást követték a népdalkörök és néptánc csoportok. A Muskátli Népdalkör meghívására a rendezvényen fellépett a jászfényszarui Fehér Akác Népdalkör, a Herédi Népdalkör, a jászapáti Muskátli Népdalkör, a jászfelsőszentgyörgyi Rozmaring Pávakör és a jászjákóhalmi Községi Népdalkör. A Jásztánc Alapítvány néptánccsoportjai fergeteges néptánc bemutatóval emelték a rendezvény színvonalát. A rendezvényen Bíró-Sipos Karina örökzöld slágerekkel és napjaink kedvenc dalaival szórakoztatta a közönséget.

A JABE a XVIII. Aratónap és a 16. Kakaspörköltfőző versenyhez kapcsolódva rajzpályázatot hirdetett, amelynek eredményeit az Aratónapon ismertették. „A búza útja az új kenyérig” rajzpályázat díjazottjai: Fülöp Ferenc 1 a, Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola; Nagy Eszter Hanna 2. c Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola; Kiss Petra 8. a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium; Nyitrai Krisztina 10. b Magiszter Fényes Adolf Szolnok. A rajzpályázathoz kapcsolódva Facebook szavazás is indult, a legtöbb lájkot Tajti Zsolt rajza kapta.

Az Aratónaphoz idén is számos kísérő program kapcsolódott. A gyerekeket népi játszótér, a Jásztánc Alapítvány játszóháza, kézműves foglalkozásai, a Pusztai Íjászok íjászbemutatója várta. A Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjai tárlatvezetést tartottak a Tanyamúzeumban. A vásári forgatagban helyi és környékbeli kézművesek, alkotók termékei közül válogathattak az érdeklődők.