Sikeres szakmai nap

Július 23-án, csütörtökön 10 órától a Jászapáti Hangya Termelőiskola létrehozása című projekt szakmai napját tartották a konzurciumi partner Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium vendéglátó tanműhelyében.

A rendezvényen elsőként dr. Wirth István igazgató köszöntötte az iskolafenntartó képviselőjeként Kovács József atyát, Farkas Ferenc polgármestert, Szolovjov Rita projektmenedzsert, Bója Györgyné szakmai vezetőt, a képzés oktatóit és résztvevőit, valamennyi kedves vendéget. Üdvözlőbeszédében hangsúlyozta, hogy a programok a jó gyakorlatra épülnek, a jó gyakorlat pedig átplántálható. „A cél nyilvánvalóan az, hogy a megszerzett tudás minél előbb hasznosítható legyen” – fogalmazott az igazgató. Farkas Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte az évek óta tartó közös munkát. Megköszönte az eddig elért eredményeket, és további sikereket kívánt az együttműködéshez a már kialakult gyakorlathoz hűen.

Az európai uniós forrásból megvalósult program részleteit, céljait Szolovjov Rita projektmenedzser ismertette. A „Hangya” projekt 2010-ben indult városunkban. Alapgondolata az, hogy a pályázat keretein belül az alsó-jászsági, főként a mezőgazdaságból élő lakosság alkotta települések közül lehetőséget teremtsenek olyan kísérleti program megvalósításához, mely mintaértékű lehet a kistérségben. A projektbe 10 Jászapáti környéki településről toborozták a résztvevőket, akik számára ez nemcsak képzésben megszerezhető bizonyítványt, hanem a munkahely-teremtés és a gazdálkodást választók számára a megélhetés lehetőségét kínálta.

Az alapképzettséget az OKJ-s Aranykalászos gazda és a Mezőgazdasági munkás képzés adta. Eddig 66 piacképes végzettségű munkavállalót képeztek ki. Az alapprogram ugyan nem tartalmazta, de ráépülő képzések is megvalósultak. Így a növényvédelmi és vállalkozói ismeretek képzéseket harmincnégyen végezték el. Az Aranykalászos gazda végzettséghez szükséges a B kategóriás jogosítvány, ezért annak a 36 képzettnek aki még nem rendelkezett ezzel, a projekt lehetővé tette a vezetői engedély megszerzését. Közülük eddig 26-an tettek sikeres vizsgát. Továbbá négy innovatív tananyag fejlesztése valósult meg – állattenyésztés, zöldség-, gyümölcs-, növénytermesztés témakörökben –, hogy a jövőben szerveződő tanulócsoportok részére a munkaerőpiac elvárásaihoz illeszkedő, korszerű tananyagot tartalmazó képzési programokat szervezhessenek. A projekt keretein belül megújult az aszaló tanműhely, és a két baromfiól a Tangazdaságban.

A „Hangya” projekt ismertetőjét követően Bója Györgyné a termelőiskolára épülő Jászapáti Szociális Szövetkezet első lépéseiről tartott előadást, mely 32 alapító taggal jött létre. Közülük tizenketten a „Hangya” projekt képzettjei, akik beléptek a szövetkezetbe, vállalták annak terheit és segítik a szervezet munkáját. A szövetkezet célja a tagok gazdasági és társadalmi szükségleteinek kielégítésére szolgáló tevékenység végzése. Ehhez elengedhetetlen a tagok, illetve a helyi gazdálkodók szükségleteinek felmérése, valamint a helyi közétkeztetés szereplői elképzeléseinek, szükségleteinek felmérése és ezek összehangolása. Továbbá egyéb értékesítési csatornák kiépítése, például termelői piac létrehozása heti rendszerességgel, helyi termékbolt létrehozása.