Családi nap a Csillagházban

Jászberény Városi Önkormányzat Jászberényi Faiskola utcai szegregátum komplex telep-program története vasárnap újabb mérföldkőhöz érkezett; a tervezett szolgáltatóház avatójával egybekötött családi napra érkeztek a résztvevők.

Különleges alkalomból gyűltek össze vasárnap a komplex telep-program résztvevői, hiszen a város elöljárói és a projekt vezetői ünnepélyes keretek között adták át a Faiskola utca egykori gondozóházának felújított ingatlanát, a Csillagház-Cserhaj szolgáltatóházat, mely a jövőben különféle szolgáltatásokat nyújt számukra.

A komplex telep-program tavaly tavasszal indult Célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkóztatása és integrációja. A program 150 millió forintos európai uniós forrásból realizálódik.

A Csillagház-Cserhaj szolgáltatóház tevékenységéhez szervesen kapcsolódik a Neszűr 3-4. dűlő szolgáltató pontja. Ott az érintett családokkal napi kapcsolatbab állnak a projekt munkatársai.
A projekt egyik elemeként, nettó húsz millió forintból újult meg külsőleg és kapott tetszetős belső tereket az egykori gondozóház épülete. A szolgáltatóházban infrastrukturális jellegű szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni. Az alapvető higiéniai tevékenységek elvégzéséhez fürdő- és mosószoba áll rendelkezésre, de az átalakítás során előadóterem, tanoda, sportszoba, az esetmenedzserek munkavégzéséhez iroda is létesült. Ezek a szolgáltatások korábban az egykori Rákóczi úti iskola épületében már tavaly tavasz óta működtek, a felújított épület azonban lehetővé teszi, hogy a program résztvevői ezután koncentráltan, egy helyen vehessék igénybe a projekt adta lehetőségeket.

Hegedűs Violetta projektmenedzser elmondta, reményeik szerint a város valamennyi humán szolgáltatása itt központosulhat a jövőben közösségi házban. A pályázat további célja, hogy a többségi társadalom minél elfogadóbb legyen a célcsoporttal szemben, ezért a szolgáltatóház a városlakók előtt is nyitva áll.
A projektnek köszönhetően számos program valósult meg az elmúlt egy évben. Többek között a konzorciumi partner szervezésében építőipari betanított segédmunkás és karbantartó képzéseken vettek részt a célcsoport tagjai, akik – körülbelül húszan – a kivitelezést vezető céggel együttműködve a szolgáltatóház átalakításában, felújításában is aktívan részt vettek. A célcsoport életminőségének javítása érdekében különféle előadások valósultak meg, például bűnmegelőzés, vagy a kisebbséghez tartozó gyermekek jogai a közéletben témakörökben, de humánjellegű rendezvényeket – mint a vasárnapi családi nap –, is szerveztek.

Szabó Tamás polgármester üdvözlőbeszédében kiemelte, mindenki úgy tekintsen a szolgáltatóházra, mint második otthonára. „Kérem, éljenek a projekt és az épület adta lehetőségekkel, mutassák meg, hogy a megfelelő körülmények között ugyanúgy tudnak élni, mint bárki más ebben a városban” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy ez az országszerte jól bevált program novemberben ugyan lezárul, de város már keresi a forrásokat a folytatáshoz.

A polgármester Szatmári Antalné alpolgármester asszony jelenlétében átvágta a nemzeti színű szalagot. A megjelenteknek lehetőségük volt az épületet belülről is megtekinteni, mely megtöltődött tartalommal, élettel. A családi nap keretében a különféle programokon vehettek részt a felnőttek és gyermekek egyaránt: bűnmegelőzési tanácsadás, vérnyomás-, súly- és magasság, mérés, futballbajnokság, trambulin, arcfestés, kalandpark, zsonglőrök a gyermekeknek, ki-mit-tud verseny, majd délután megérkezett a nap meglepetés előadója, Bangó Margit.