Esős majális – felhőtlen hangulat

Bár az idei majálist két naposra tervezték a szervező Jászkerület munkatársai, az időjárás kissé lerövidítette a programot. Péntek késő délután az eső véget vetett a felhőtlen szórakozásnak.

A május 1-i színpadi programsorozatot a Viganó AMI műsora nyitotta délelőtt tizenegykor. Ekkora már sokan felkerekedtek, hogy a Margit-szigeten töltsék az ünnepet, így a színpad környéke zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Természetesen nem csak a hozzátartozók voltak kíváncsiak a gyerekek műsorára, akik a Zagyva-banda muzsikájára járt szívből jövő táncukkal megalapozták a nap hangulatát. A népi műfajnál maradva a következőkben a Kossuth Népdalkör dalcsokrát élvezhette a közönség.

Köztudott tény, hogy Berény táncos város, széles választékból csemegézhetnek a mozgásforma kedvelői. A színpadi műsorok során a néptáncon kívül a Lehel Melody TSE jóvoltából klasszikus táncoknak tapsolhattunk, a Medid hastáncklub tagjai keleti táncokkal bűvölték el a közönséget, a CECAB Capoeira fiataljai harcművészettel ötvözött akrobatikus tánctehetségüket villantották fel, a Dance Fitness lányai aerobik, zumba, funky és tácszínházi produkciókkal léptek színpadra. Sajnos a Mozgásvilág Táncklub és a Zumba Fitness bemutatóit elmosta az eső, nem léphettek színpadra a Palotásy János Zeneiskola növendékei sem, hasonlóképp az esti Passion Play zenekar és a Hendrix Reload együttes koncertjeiről is le kellett mondanunk.

A nap sztárvendégeként Szandi robbant be a színpadra, aki még mindig képes lehengerelni népes rajongótáborát. A lelkes közönség vele együtt fújta a slágereket, az sem zavarta őket, hogy a sztár cipő és valódi hang nélkül énekelt. Néhányan elragadtatásukban még a színpadra is fel szerettek volna jutni, ám a biztonsági őrök gyorsan letessékelték a művésznő közeléből a lelkes rajongókat, akik aztán inkább a tánctéren vezették le az imádottjuk látványából fakadó feszültséget.

Majális nem múlhat el sergőzés nélkül. A kicsiket egy mini lánchinta várta a szigeten, a nagyobbaknak a Klapka iskola udvarán volt lehetőségük a pörgésre, ám a lánchinták a tavalyi évhez hasonlóan valószínűleg többet pihentek, mint dolgoztak ezen a napon. Nem úgy a pónilovak, melyek szinte megállás nélkül rótták köreiket egész pénteken. A kisvonat is szorgalmasan robogott, a dodgemben szintén nagyüzem folyt. Az ugrálóvárak működtetői sem panaszkodhattak, a mini kalandpályán is sok kisgyermek kipróbálta ügyességét. Szintén nagy sikere volt a kenuzásnak, családok, baráti társaságok lapátolták evezőikkel szorgalmasan a Zagyva vizét.  

A bámészkodásban, szórakozásban megéhezők számos falatozóhelyen csillapíthatták gyomruk korgását. a kürtőskalácsos, kenyérlepény sütögető előtt hosszú sorok kígyóztak, de lehetett kapni gyrost, hot-dogot, pörköltet. A pártok is kivonultak, sátraik körül bográcsoztak, beszélgettek. A munka ünnepén az Electrolux kedvezményes étkezési lehetőséggel kedveskedett dolgozóinak.

A négy óra után érkező esőfelhők aztán hazazavarták a majálisozókat, csak a legkitartóbbak reménykedtek még valami folytatásban. A folytatás sajnos szombaton is elmaradt, csak a biztonsági őr árválkodott a szemerkélő esőben szomorkodó vursli környékén.