A világon mindenhol meggyúlnak a gyertyák

Tavaly év elején a Magyar Országgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely május 6-át, a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiot lehetővé tevő diploma Mária Terézia általi aláírásának napját emléknappá nyilvánította.

Május 6-án, szerdán ismét elérkezik az idő, hogy a jászkunok életét évszázadokra meghatározó eseménynek, a Jászkun Redemptionak együtt állítsunk emléket. Önmegváltásunk 270. évfordulójára rendezett emléknap eseményeiről Szabó Tamás polgármester, Borbás Ferenc jászkapitány és Tóth József, a Jászkerület ügyvezető igazgatója tájékoztatta a média helyi képviselőit kedden délelőtt a Polgármesteri Hivatal kistermében.

Jászberény Város Önkormányzata 2014-ben rendkívüli tanítási nappá nyilvánította május 6-át. Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is megszólítják az ifjabb nemzedéket. A Jászkun Redemptio tiszteletére ismeretterjesztő és hagyományőrző programokat tartanak a jászberényi általános iskolák diákjainak. Ismét lesz a Redemptio eseményéhez kapcsolódó történelmi, városismereti vetélkedő, valamint népi játékok ügyességi versenye a Margit-szigeten. A gyerekek a Lehel Film-Színházban rendhagyó hagyományismereti óra és élményközpontú foglalkozások keretében ismerkedhetnek a jász népi kultúra sokszínűségével. Az idei év újdonsága, hogy a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas alakulata bemutatót tart a Szent Klára Idősek Otthonának udvarában.

A Jászkun Redemptio 270 éves jubileumának tiszteletére a központi ünnepség Jászberényben lesz, melynek fontos momentumaként délelőtt fél tizenegykor a Déryné Rendezvényházban tartják a megyei jászkun emlékülést. A városi megemlékezések délután 14 órától kezdődnek. A Zagyva-part sétányon ekkor nyílik kiállítás 270 éves a Jászkun Redemptio címmel, majd a katolikus és református egyház 15 órától hálaadó istentiszteleten adja át az emlékezetet a jövő nemzedékének a Nagyboldogasszony Főtemplomban.

A Déryné Rendezvényházban tartják a díszünnepséget, ahol átadják a Jászkunság Hagyományőrzéséért díjakat és ünnepélyes keretek közt beiktatják az új jászkun főkapitányt. A folytatásban a hármas kerületi kapitányok lovas díszmenetét követően a jászkun települések képviselői elhelyezik koszorúikat a Jász-emlékműnél. 19 órától pedig kulturális gyöngyszem, Csík János népzenész és barátai népzenei koncertje zárja a napot.

Az ünnep csúcspontja az lesz, mikor a Jászkun Kapitányok Tanácsának kezdeményezésére és a javaslatot támogatók közreműködésével este 19 órakor a világon mindenhol meggyúlnak az emlékezés gyertyái azoknál, akik fontosnak tartják a jász-, kis- és nagykun gyökereiket, jászkun hagyományaikat. Ebből az alkalomból feliratos gyertyák is készültek, melyek jelképezik identitásunkat, összetartozásunkat.