Delineata per Laurentium Bedekovich

A fenti címmel állított össze vándorkiállítást, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár, amely Bedekovich Lőrinc munkásságát mutatja be, és január 19-én érkezett meg Jászberénybe. A Jászberényi Városi Könyvtár emeleti kamaratermében tartott kiállítás megnyitón Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke köszöntötte az érdeklődőket.

A Jászkun Kerület első földmérőjének munkásságát bemutató tárlatot a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár állította össze, így tisztelegve úttörő munkássága előtt, amely által elindult a kerület vízszabályozásának és úthálózatának a fejlesztése is.

A kiállítás megnyitóján résztvevőket Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke köszöntötte. Szavaiból kiderült, hogy Jászberény a kilencedik település, ahol a vándorkiállítást megtekinthetik az érdeklődők.

– Azért is öröm számunkra, hogy a Jászberényi Városi Könyvtárban jeleníthetjük meg idén első alkalommal Bedekovich Lőrinc munkásságát, mert idén ünnepli társaságunk megalakulásának 30. évfordulóját, és névadónk halálának 200. évfordulójára is emlékezhetünk. Köszönjük a lehetőséget a könyvtárnak – mondta az elnökasszony, aki röviden be is mutatta szervezetüket. – A népfőiskolai társaságunk civil szervezet, amely azért jött létre, hogy felnőttképzési programokat, a vidékfejlesztés terén előadásokat, tréningeket különböző tanfolyamokat szervezzen. Ezt magyar és EU-s forrásokból tudtuk megvalósítani, mivel rendszeresen pályáztunk és nyertünk ezen célok megvalósítására. Népfőiskolai társaságunk három műhellyel működik. A fotóműhelyünk több kiállítással is bemutatkozott már országszerte. Festményeket is nagyon szívesen delegálunk. Vannak a tagjaink között festőművészek is. Szívesen hozzuk és fogadjuk a kiállításokat. Egy kézműves értékőr műhely keretében 30 évvel ezelőtt kézműves foglalkozásokkal indítottunk. Ez a tevékenység az idők folyamán egy kicsit átalakult értékfeltáró, értékőrző munkát is folytatunk – mondta Kovács Béláné Pető Magdolna.

A kiállítást Horváth Gergő, a MNI. Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese mutatta be a megnyitó közösségének. Felelevenítette Bedekovich Lőrinc életútját és munkásságát, kiemelve, hogy az utókor számára is milyen értékes munkát végzett.

– Bedekovich Lőrinc 1779-ben lett a Jászkunkerület főmérnöke és négy évtizeden át dolgozott a hivatalában. Ismereteink szerint mintegy 100 munkája maradt meg abból az időből. Ezek között nemcsak kéziratos térképek, de vízügyi munkák, településrendezési térképek határfelmérések is találhatók. Ebből a felsorolásból is kiderül, hogy abban az időben milyen sokrétű feladatot látott el. Megmaradt munkáit több közgyűjteményben találhatjuk meg. A legtöbb munkáját mi őrizzük a vármegyei levéltárban Szolnokon. Ezen a vándorkiállításon 26 térképet lehet megtekinteni, melyek a mi gyűjteményünkből kerültek ki. Vannak itt megyetérképek, pusztatérképek, települési térképek, vízügyi munkák, valamint határfelmérési térképek is. Azért is különlegesek ezek a térképek, mert kéziratos térképek, melyek a korszak műszaki eszközeivel készültek és kézzel rajzolta ezeket a főmérnök – mondta Horváth Gergő.

Az összeállítás február 18-ig tekinthető meg a Jászberényi Városi Könyvtárban.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?