Nyári érésű gyümölcsfák a házi kertben

Sok vitát lehet megelőzni, ha a fát előírás szerinti távolságra ültetjük a szomszéd kerítésétől. Általánosságban elfogadható, ha az ajánlott tőtávolság felét vesszük alapul, gyümölcsbokrot, szőlőt pedig 80 cm távolságra ültessünk.

Probléma a kilátáskorlátozás az árnyékhatás mellett és a növényvédőszeres permetezés is, mert tilos vegyszert juttatni nem kívánt helyre. A faültetés ültetőgödör kiásásával kezdődik, ennek mérete minél nagyobb legyen, de elfogadható az 1m x1m és a 65 cm mélység is.

Jó ha humuszt vagy érett szerves trágyát és több hatóanyagú, lehetőleg klórmentes műtrágyát keverünk a földbe úgy, hogy a feltalaj kerüljön a gödör aljába. A vásárolt gyümölcsfa gyökerét a faiskolai lerakatban szakszerűen meg tudják metszeni, a koronát pedig csak tavasszal.

Fontos, hogy a fa nemes része ne kerüljön a talajszint alá. A földet taposás után kupacoljuk fel, amit tavasszal le kell bontani. Kis kertbe, teraszra, balkonra való oszlopos gyümölcsfák termesztése is lehetséges, cseresznye, szilva, alma és körte esetében. Ezeknek árai többszöröse a szabadgyökerű fa árainak. Házi kertbe pedig lehetőleg törpe alanyú gyümölcsfát ültessünk.

A fontosabb gyümölcsök közül legkorábban a szamóca érik, az egyszer termők jól megválasztásával akár egy hónapig is szedhető. Nyár elejű gyümölcs a cseresznye, a BIGARO BURLAT már május végén érhet. Ez befőzésre is alkalmas és elfogadható a szemnagysága, azon kívül a cseresznyelégy-károsítás előtt érik. Meggyek között legkorábban a meteor korai, még több célra a nagy szemű érdi bőtermű öntermékenyülő fajta is alkalmas.

A sárgabarack problémája a korai virágzás miatti gyakori fagykár és a gutaütés okozta kipusztulás. Legismertebb a magyar kajszi, az egyik legnagyobb termésű megporzófajtát igénylő a ceglédi óriás. Az őszibarack védettebb helyre való, a vad őszibarack alanyon jobb a fagyállósága. Korai de nem magvaváló a MAY FLOVER. Konzervként a sárgahúsúak kedveltek, például a SUN CREST.  A nektarinfajták termelése már nagyobb odafigyelést igényel.

A szilva az egyik legbiztonságosabban termelhető nyári gyümölcs. A vírustűrő képesség a legfontosabb, például a TULEO GRAS is ilyen. Tetszetős nagytermésű a BLUEFRE, az ALTHINGRO pedig önmeddő. Nyári körték között van az arabitka és a vilmoskörte, melynek porzófája az őszi érésű BOS KOBAKJA.

Hazai viszonyok között szeptember eleje előtt érő gyümölcsök a nyári érésűek. Szabadon csak rövid ideig tárolhatók, mert romlandók vagy túlérnek. Az almák között a nagytermésű rétesalmát, például a nyári fontost és a korábbi érésű egri pirost említhetjük meg. Ezek a leírtak nem teljes körűek, csupán rövid tájékoztató jellegűek.

Szegedi Szilveszter

kertészmérnök

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?