Egészségünkért és a kórházért

Május 25-én Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros ingyenes családi programsorozat, amely szűrésekkel, egészségügyi tanácsadással, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz-, torna- és családi programokkal kívánja felhívni a lakosság figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, a megelőzés jelentőségére.

A Lehel vezér téren megvalósuló egész napos eseményen 10 és 17 óra között egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton és tanácsadáson is részt vehetnek az eseményre kilátogatók, ráadásul ingyen. Aktivitásukkal pedig nemcsak saját egészségükért, hanem a kórházunkért is tesznek, ugyanis a Richter Gedeon Nyrt. kétmillió forint alapadományt ajánl fel a helyi kórház számára. Az adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal tudják növelni, amelyet a hazai gyógyszercég pontonként 300 forinttal jóváír. Az adományból a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház az Intenzív Osztály lélegeztető gépparkjának fejlesztését tervezi. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt.
Az egészségügyi szűrések és a prevenció fontosságát hangsúlyozó társadalmi kezdeményezését, a Richter Egészségváros Programot 2009-ben indította útjára a Richter Gedeon gyógyszercég.
Az egyedülálló országjáró programsorozat eseményein eddig 69 városban mintegy 171 ezren vettek részt, amelynek mottója: „Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”.

–A rendezvénysorozat minden állomása rendkívüli népszerűségnek örvend. Úgy vélem a program sikeréhez két dolog nagyban hozzájárul. Egyik maga az esemény koncepciója, azaz hogy a szűrés össze van kötve játékos gyűjtéssel. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk számára gyűjtenek.” – nyilatkozta Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese, aki hozzátette: – Mindeközben megismerhetik a kórházuk szakembereit, a kórházinál sokkal közvetlenebb találkozási formában. A sikeresség másik eleme pedig, hogy számos ismert közéleti és sportember adta nevét a programhoz.

–Az ilyen felajánlásokat és lehetőségeket a helyiek mindig nagy figyelemmel és aktivitással kísérik, ezért meggyőződésem, hogy sok résztvevő lesz a rendezvényen. Ez a fajta inspiráció, ahol összefogással, együtt gondolkodással sikert lehet elérni, mindig élénken foglalkoztatja a helyieket, ezért szinte biztos vagyok abban, hogy itt is ezt fogjuk majd látni – fejtette ki Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere. „Jászberényben régóta van kórház, amit a helyiek mindig magukénak éreztek, az ellátás elemei pedig mindig a lakosok szívügye volt. Egyfelől szeretik az emberek a saját kórházukat, megtisztelik, megbecsülik, és számítanak rá, büszkék rá, és megköszönik az ott történő munkát.”

Az esemény helyszínén több mint harminc sátorban várják az egészségükért tenni vágyókat többek között szűrővizsgálatokkal, mint a prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, érszűkület-vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés és CO-mérés, légzésfunkciós vizsgálat vagy éppen szív- és érrendszeri kockázatfelmérés. Továbbá fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás és depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészi, illetve táplálkozási és ételintolerancia témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

–A szűrésekkel felfedezhetünk olyan primer, tünetekkel még nem rendelkező betegségeket, amelyek a korai felismerés által jóval nagyobb eséllyel gyógyíthatóak. Fontos, hogy mindenkinek legyen egy képe arról, hogy egészségügyileg milyen állapotban van, illetve a megnyugtató eredmények is rendkívül fontosak. Az egészség megőrzésében az egészségügy szerepe csak 10-15%, a többi genetika és egészségtudatosság, aminek elengedhetetlen része a szűréseken való részvétel – nyilatkozta dr. Sinkó-Káli Róbert, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mb. főigazgatója.

A változatos programok tartalmas időtöltést ígérnek. Sokakat érintő témájú előadások hallhatók Szily Nóra közismert pszichológus, Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, és Jaksity Kata közéleti személyiség által. Béres Alexandra fitnesz világbajnok táplálkozási és testmozgás tanácsokat ad a mindennapokra. Közös tornaórát tart Katus Attila aerobik világbajnok. A program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész.

A családok számára bábszínház, gyermeksarok, zenei- és táncprodukciók teszik teljessé a napot, fellép többek között a Jászság Népi Együttes, a Yakuzák SE, a Dance Fitness SE, a Ritmikus Gimnasztika, a Kelepelő Bábcsoport és sztárvendégként színpadra lép Bereczki Zoltán. Az esemény házigazdája Barabás Éva műsorvezető lesz.

A nap programja a Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház szervezésében közös Egészségsétával indul reggel 9 órakor a Kórház elől a Lehel vezér térre a Tam-Tam Duo kíséretében, valamint a Jászság Népi Együttes is sétával érkezik a főtérre. A sétához bárki csatlakozhat, aki az egészségtudatosság ügyét fontosnak tartja és tevőlegesen tesz is érte. Az Egészségsétával a rendezvényre érkezők dupla részvételi adományponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?