Egészség ezreknek, milliók a kórháznak

Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros program. Színes családi programok, sztárfellépő, ingyenes szűrések és tanácsadások várják majd a lakosokat.

Május 25-én Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros Program. Az országjáró sorozatot 2009-ben indította útjára a Richter Gedeon Nyrt. egészségügyi köznevelő szándékkal, amely a megelőzést, az egészségmegőrzést, az ennek érdekében megtett szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozza.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól, pedig a prevenció és a betegség időbeli diagnosztizálása életeket menthet. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon.

A Richter Egészségváros programon, a főtéren, egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton is ingyenesen részt vehetnek majd az eseményre kilátogatók. A több mint 30 sátorban többek között prosztataszűrést (PSA), csontritkulásszűrést – csontsűrűségmérést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést, szív- és érrendszeri kockázatfelmérést, érszűkület-vizsgálatot, asztmaszűrést, neuropátia szűrést cukorbetegeknek, illetve bőr- és körömgomba szűrést végeztethetnek el a rendezvényre látogatók.

A szűrővizsgálatok mellett az egészségügyi tanácsadásokon memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászati és kardiológiai témában felmerülő kérdésekre kaphatnak választ, és dietetikus, valamint gyógytornász is rendelkezésre áll egész nap. Emellett óránként gyógytorna gyakorlatokat tanulhatnak és végezhetnek az érdeklődők, illetve elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson, mell-önvizsgálat tanácsadáson, patikai tanácsadáson is részt vehetnek, melynek során a patikákban is népszerű testtömegindex-mérést is elvégezhetik az egészségükért minél többet tenni akarók. Ráadásul mindezt szombati napon családi- és kulturális programokkal egybekötve.

A részletes program elérhető lesz áprilistól a www.egeszsegvaros.hu oldalon.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?