Hármaskerületi aratóverseny

Immár XIV. alkalommal rendezték meg múlt szombaton a hagyományos Hármas-Kerületi Kézi Aratóversenyt, amelynek ezúttal Jászivány adott otthont.

Június 7-én már reggel 8 órától nagy volt a készülődés a jásziványi sportpályán, ahová folyamatosan érkeztek az aratóverseny résztvevői. Miután mindenki megreggelizett, és meghallgatta Tari András polgármester és Borbás Ferenc jászkun kapitány köszöntő szavait, hosszú sorban elindult a társaság a verseny színhelyére. A kellemes hangulatról a jászladányi cigányzenekar gondoskodott, a felvonulók pedig énekszóval egészítették ki a zenészek produkcióját.

A búzatáblához érve fokozódott a hangulat, hiszen – körbe állva a zsűri ideiglenes állomáshelyét –, tovább folytatták a nótázást a kivonulók, ami messzire elhallatszott, ugyanis 24, öt-öt tagból álló csapat és a hozzátartozó népes hagyományőrző jókedvvel és igen hangosan énekelt.

Miután Kladiva Imre apátplébános megáldotta a búzatáblát, kezdődhetett az aratás, amihez akkurátusan előkészültek a csapatok. A hölgyek a szalmabálákon terítettek meg, ahol minden megtalálható volt, ami a régi paraszti élethez tartozott. A repertoárban a frissen sült kenyér, pogácsa, kolbász, szalonna és fonottkalács volt leginkább fellelhető, de természetesen nem maradt el az ilyenkor szokásos pálinka sem. Sőt a jászapátiak gazdasszonya meggylevesről is gondoskodott. A mellettem álló dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár meg is jegyezte, hogy a megjelentek ruházatát, az eszközök művészi kivitelezését, a szakmai tudást és a létszámot figyelembe véve, toppon van a jásziványi aratóverseny kis hazánkban. Kihasználva az alkalmat, az országos szintű gabonabetakarításról kérdeztem.

– Összességében jól állunk, hiszen az ősziárpa szinte a raktárakban van. A búza betakarítása az esős idő miatt lassabban halad ugyan, de kb. 5 millió tonna körül számolhatunk az aratás befejeztével. A hozamok vegyesen alakulnak, így számításaink szerint 5 tonna átlag körül realizálódik majd – válaszolta barátságosan a fiatal államtitkár.

Míg mi a következő évi kenyérről folytattunk eszmecserét, a csapatok férfi tagjai kaszát ragadtak a kezükbe és nagy szakértelemmel forgatták az ősi szerszámot. Pap Kálmán, a Jászberényi Gazdakör kollektívájának tagja elmondta, hogy a saját búzáját ugyan kombájnnal takarítja be, de évek óta járnak aratóversenyre, és megpróbálják az érdeklődőknek megmutatni, hogy apáink, nagyapáink milyen hagyományokat hagytak ránk az aratás terén.

– A kaszához egy takaró is tartozik, amit a búza magassága határoz meg, így a kalászok egyirányba való dőlésével szép rendet lehet vágni. Természetesen a kaszát időnként élesíteni is kell, ezt hívják kaszafenésnek. Az öltözék világos, általában fehér szokott lenni és nagyon laza, hogy a kaszát forgató személy ne izzadjon bele – ezt már Ván Jenő kiskun kapitány, a zsűri elnöke magyarázta el.

A gabona kaszálását marokszedés követte, amelybe már az asszonyok is bekapcsolódtak. A munkaterületet gondosan össze is gereblyézték. Legvégül pedig az un. keresztrakással fejeződött be a munka. Ezt Bolla János, jászberényi emeritus jászkapitány – aki gyermekkorának, Jásziványnak színeit erősítette –, be is mutatta. Tizenhét kéve egymásra rakásával lett kész egy kereszt. Közben Farkas László, jászkiséri veterán gépgyűjtő jóvoltából egy rögtönzött cséplést is láthattak az érdeklődők. A zsákba engedett terményt aztán egyik „ősrégi” gépével le is darálta.

Miután elhangzott a déli harangszó, a verseny résztvevői ezúttal is zeneszó mellett vonultak vissza a focipályára, ahol a nagyszínpadon rövid beszédet mondott a Jászfényszarun megválasztott új jászkapitány, Ézsiás Barnabás. Ezt követően a Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János szólt a népes közönséghez. Megköszönte a gazdák áldozatos munkáját és szokásos humoros anekdotáival derítette jókedvre a kissé megfáradt aratókat. Őt Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke követte. A hozzászólók sorát dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár zárta.

– Ezen az aratófesztiválon olyan kedves, dolgos, a hagyományokat, az értékeket őrző emberekkel találkoztam, ami hosszú-hosszú időre szívembe zárja ezt a települést – fogalmazott az államtitkár.

A Hármas-Kerületi Kézi Aratóversenyt Berente Miklós csapata nyerte, akik Jásziványt képviselték. A népi ételek főzőversenyének győztese Kunhegyes lett. A pogácsák készítésében Karcag Aranykalász kollektívája lett a legjobb, míg az aratópálinkák versenyét Farkas János nyerte.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?