Látogatás az építőknél

Július első szerdáján az önkormányzat delegációja és a sajtó munkatársai a Pócs és Társa Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft telephelyére, illetve két nagyberuházásukhoz látogattak el a szokásos havi rendszerességű, helyi vállalkozásokat célzó, tájékozódó bejárás keretében.

Az Ipartelep úti irodában a vendégeket Pócs Tibor ügyvezető, valamint fiai Tibor és Norbert, illetve felesége, Ildikó üdvözölte, akik szintén tevékeny részesei a vállalkozásnak. Mint ismertette, a céget húsz évvel ezelőtt alapították párjával családi vállalkozásként.

Akkoriban csupán négyen-öten dolgoztak itt, most közel harminc dolgozót alkalmaz a társaság. A jobbára családi házakra vonatkozó építkezéseken túlnőve egyre több megbízást kaptak nagyobb volumenű, ipari jellegű létesítmények elkészítésére. Országszerte, sőt a határon túl is fűződik létesítmény a nevükhöz. Az utóbbi évek munkáinak kilencven százaléka már Jászberényben zajlik, melyben nagy szerepe van a városnak. Önkormányzati épületek felújítására, építésére kaptak több megbízást. Döntő többségében saját munkásokkal dolgoznak, de a specifikus feladatokat kiadják alvállalkozóknak. Év végére minden valószínűség szerint elérik az egymilliárdos árbevételt, így jelentős összegeket, a nyereséget jelentő 20-25 százalékot sikerül visszaforgatni a vállalkozásba.

A jövő tervei között szerepel a telephelyfejlesztés, illetve a hulladékgazdálkodás egy újabb palettája lesz a vállalkozásnak. Mintegy 1500 négyzetméteres új csarnok építése jelenti a telephely-fejlesztés fő vonalát. A hulladékgazdálkodás üzletrész a profilhoz illeszkedve az építőipari hulladékokat – téglát, betont –, dolgozza majd fel. Az ehhez szükséges gépek beszerzése jelenleg folyamatban van.

A fejlesztés, és a megbízások sokasága pozitívum, ám a társaságnak kisebb-nagyobb nehézségekkel is folyamatosan meg kell küzdenie. Legégetőbb problémájuk, – nem meglepő módon, – a szakemberhiány. Ebben a pillanatban akár negyven embernek is munkát tudnának biztosítani, ám sajnos nincs jelentkező. A munkaerőhiány újabb problémákat generál, hiszen nincs elegendő dolgozójuk, akikkel el tudnák végezni a feladatokat, így kénytelenek visszamondani, illetve eleve el sem vállalni számos megbízást. Ezen a ponton Tamás Zoltán képviselő, iskolaigazgató hozzáfűzte, hogy szeptembertől a Klapka iskolában kilenc kőműves tanuló kezdi meg tanulmányait.

A cégnek ugyancsak nehézséget okoz a lassan ébredő alapanyaggyártás, melyről már az állatkerti oktatóház épülő komplexuma előtt beszélt az ügyvezető. Elmondta, hogy például a februárban leadott falazóanyag rendelésük csak most realizálódott, a födémre pedig hetek óta várnak, ezért részben áll az építkezés. Mindemellett a 600 négyzetméter alapterületű létesítményt a december 31-i határidővel minden bizonnyal átadják.

Az új, hat csoportot befogadni képes városi bölcsődét szintén a Pócs kft. építi a Magyar utcában. A delegáció megtekintette a helyszínt, ahol már az alapból előmeredező csőrengeteg előrevetíti, hogy jelentős beruházás készül. Az irodakonténer falán a tervrajzokat is megszemléltük, melyek alapján a szakemberek október végére elkészítik a modern, innovatív elemeket tartalmazó épületet, melynek bekerülési költsége közel háromszáz millió forint. A bölcsődéhez kapcsolódóan új utca nyílik és hamarosan parkoló is készül majd.

Mind az ügyvezető, mind a látogatást vezető Szabó Tamás polgármester bíznak abban, hogy a jövőben folytatódik a cég és a város közötti jó együttműködés.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?