Évértékelő a katasztrófavédőknél

Éves tiszti értekezletet tartott a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kedden, a tűzoltólaktanyában. Fózer Tibor, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője beszámolt a tűzoltóság egész éves munkájáról, valamint az idei év célkitűzéseiről.

Kiegyensúlyozott, stabil évet tudhatnak maguk mögött a munkájukat lelkiismeretesen végző tűzoltók. Az előző évhez képest megyei szinten is csökkenő tendenciát mutatott tavaly a tűzesetek száma, ellentétben a műszaki mentések száma megnövekedett. A kirendeltséget 446 alkalommal riasztották, zömében műszaki mentésekhez, valamint mezőgazdasági és lakóingatlan veszélyhelyzetek esetében. Jól végezték a munkájukat az önkéntes tűzoltó egyesületek is, akik 109 riasztásnál vonultak a hivatásos tűzoltókkal.

A 2015-ös adatokhoz mérten kevesebb volt a téves riasztások száma. Jelenleg 11 önkéntes egyesület van a Jászságban, legaktívabban Jászalsószentgyörgyön működnek. Fózer Tibor kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tűzoltók gyakorlatorientált képzésére, valamint fontos szerepet kap a lakosság, különösen a fiatalok felkészítése. A tűzoltólaktanya egész évben „nyitott”, betekintést engedett az érdeklődőknek, például a tűzoltó napok és a fiataloknak szervezett tábor alkalmával. Szakembereik számos jászsági rendezvényen megjelentek, ahol népszerűsítették hivatásukat.

A kirendeltség az elmúlt három évben folyamatosan végzett lakosságvédelmi ellenőrzéseket. A belvíz elvezetése kiemelt szerepet kapott, nemcsak az őszi időszakban, hanem nagyobb esőzéseket követően is. A Jászságban belvíz szempontjából különösen veszélyeztetett település Jásztelek, Alattyán és Jászalsószentgyörgy, Jászladány és Jászkisér. A helyi védelmi bizottságok feladatköre leginkább a rendkívüli időjárás okozta ár- és belvíz védelmi intézkedésekre terjedt ki. Hasonlóan fontos szakterületük az iparbiztonsági ellenőrzés, idetartozik a veszélyes üzemek, a veszélyes áruszállítás, a kritikus infrastruktúra védelem és a hulladékszállítás. A tűzoltóság integrált hatósági tevékenysége bővült a 2016-ban bevezetett kéményseprő-ipari közszolgáltatással. A jogszabálynak eleget téve közel 1500 kéményt vizsgáltak.

A laktanyát öt éve korszerűsítették, a tisztasági festésen kívül nem történt nagyobb felújítás 2016-ban. A tűzoltójárművek közül két régebbi, de jól karbantartott gépjárműfecskendőt mo­dernebbre cserélnek, a régieket pedig átadják az önkéntes tűzoltóknak. Fózer Tibor tűzoltó ezredes az idei célok ismertetésével zárta évértékelőjét. Ezek között szerepel a továbbképzés hatékonyabbá tétele, a szabadtéri tüzek megelőzése, és a lakosság tájékoztatása a kéményseprő-ipari közszolgáltatás területén.

Matuska Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a jászberényi tűzoltók munkáját stabilnak, magas színvonalúnak minősítette.

Előretekintve célkitűzéseket fogalmazott meg: az önkéntes mentőszervezetek aktívabb bevonása, a tűzoltók magas fokú felkészítése, és az utánpótlás nevelése. Elmondta, hogy ebben élen jár a Jászság. Hozzátette, hogy nehéz jó, elhivatott munkaerőt találni, ezért is fontos megőrizni a már betanított kollégákat. Végezetül köszönetét fejezte ki a kirendeltség munkájáért, hiszen jól teljesítettek ez évben.

Balogh Tamás, a Jászkiséri Önkormányzati Tűzoltóság vezetője megköszönte a helyi támogatók évről-évre erősödő segítségét. Öröm számára, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületeket méltóképp elismerik a Jászságban. Dr. Gócza Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal vezető-helyettese szintén köszönetet mondott az éves munkáért.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?