Electrolux üzemavatás

Ünnepélyes keretek között – kollégák, a városvezetés, üzleti partnerek, jelenlétében – adták át Jászberényben az Electrolux Lehel Kft. több mint 240 millió forintból megújult szerszám- és célgépüzemét pénteken.

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt 25 évben 140 milliárd forintot, ebben az évben hat milliárd forintot ruház be a cég magyarországi gyáraiban. Ennek egy fontos lépése volt a szerszám- és célgépüzem megújítása, ami mutatja, hogy az Electrolux hosszú távon gondolkodik hazánkban és szűkebb régiónkban is. Hozzátette: „egy ilyen háttérüzemnek, ami itt van, nagy jelentőséget tulajdonítunk, mert nagymértékben tudja támogatni a gyárainkat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ide beruházunk, és fejlesztjük ezt a tevékenységet.”

Hajnal-Nagy Gábor, Jászberény alpolgármestere örömének adott hangot megszólalásában: „ha hosszú távon gondolkodik a cég, az nekünk, a városnak rendkívül fontos.” Az elmúlt negyed században számos vállalkozás nőtt fel a gyár mellett, amelyekkel együtt nyolcvan százalékát adja városunk gazdasági teljesítményének.

Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az egykori Hűtőgépgyár – ma Electrolux – Jászberénynek. Azon túl, amit jelentett a múltban, és jelent ma is, nagyon sok ember kötődik lelkileg a gyárhoz, és a mindennapjaikat is alapjában határozza meg.

Henrik Sundström, az Electrolux Porszívógyár gyárigazgatója beszédében elmondta, hogy a szerszám- és célgépüzem nagy múltra tekint vissza, az üzem felújításáról tavaly döntöttek, amit meg is valósítottak. Kiemelten fontos volt a megújítás, a beruházás számukra, hiszen ez az egyetlen gyáregységen belüli üzem, amely mindkét gyáruk – a hűtőszekrény- és a porszívógyár – termelését kiszolgálja. A beruházás során 1250 négyzetméter üzemrész újult meg. Korszerűsödött a meglévő technológia, új szerszámgépeket is beszereztek. A felújítás során számos kihívással kellett szembenézni. Például azzal, hogy a korábbi tevékenység során olajszennyezés került a betonpadlózatra, ami a talajba is beszivárgott. Felelős vállalatként teljes környezetvédelmi kármentesítést végeztek, kicserélték az érintett terület altalaját. Kialakítottak egy új szociális blokkot az irodáknak, ezzel modern környezetet teremtve. A megújult üzem fő profilja a javítás és karbantartás, ezért minden technológiát megtartottak, ami az Electroluxot szolgálja, és felfrissítették a gépparkot. Három új szerszámgépet – grafitmarásra szolgáló CNC marógépet, nagy teljesítményű CNC marógépet, és CNC szikraforgácsoló gépet – helyeztek üzembe.

Az átadás keretében Sundström úr megemlékezett egy nemrégiben elhunyt amerikai kollégáról, akinek fontos szerepe volt a felújítás előkészítésében. Emléke előtt tisztelegve, az üzemcsarnokot róla, Daniel L. Hough-ról nevezték el. Végezetül köszönetet mondott minden munkatársnak, aki részt vett a felújításban, és a külső partnereknek is, akik együttműködtek velük ebben.
Henrik Sundström a Jászkürt Újság kérdésére elmondta, hogy miért fontos az Electrolux számára a szerszám- és célgépgyár. Először is azon képzett műszaki kollégák miatt, akik itt rendelkezésre állnak. Továbbá azon egyedi technológiák miatt, amelyek itt megtalálhatóak és szükségesek, ilyen például a hőkezelés. Valamint természetesen az eszközpark miatt, amivel az Electrolux belső, illetve a beszállítók, partnerek külső igényeit is ki tudják elégíteni.

Az átadás üzembejárással zárult, ahol Kocsis András, a termelési egység vezetője mutatta be munkavégzés közben az üzemet, az ott folyó munkát, és az új szerszámgépeket.

Szerző:
Demeter Gábor
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?